За Трети март венци, протест и бойкот

За Трети март венци, протест и бойкот

Честването на 131-ата годишнина от Санстефанския мирен договор, довел до освобождението на България и превърнал датата 3 март в национален празник на страната, бе белязано не само с традиционните празненства, полагане на венци и речи на местните и държавните първенци, но и с протестно шествие на партия “Атака“ и бойкот на церемониите от партията “Ред, законност и справедливост“. Така за втори път политическата сила, ръководена от Волен Сидеров, използва важна за българите дата за отправяне на обвинения срещу коалиционното управление и нападки срещу ДПС, както стори това и на отбелязването на гибелта на Васил Левски на 19 февруари.

През целия ден във вторник в областните градове и исторически места, свързани с освобождението на страната от османското владичество, се проведоха тържествени церемонии, бяха положени цветя и венци.

На връх Шипка, една от повратните точки за хода на Руско-турската Освободителна война, се качиха повече от 600 граждани при дъжд и гъста мъгла, за да участват в честването на националния празник. Никой от първите държавни мъже обаче не беше сред тях.

Хиляди се стекоха през храма-мавзолей "Свети Георги" в Плевен, за да отдадат почит на освободителите на България. Плевенският митрополит Игнатий отслужи панихида за загиналите и отправи благодарности към руския император Александър Втори, освободителната коалиция и българските опълченци, извоювали с кръвта си свободата на Отечеството. Стените на костницата и Вечният огън пред нея бяха отрупани с венци и цветя, открита бе и уникална изложба в къщата-музей "Цар Освободител", в която за първи път са събрани една до друга след 141 години револверните саби на легендарните воеводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя вечерната заря проверка за националния празник, преди която президентът и главнокомандващ на Българската армия Георги Първанов прие представителните армейски части и знамената-светини на българската бойна слава, сред които и копие на Самарското знаме.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Георги Пирински и премиерът Сергей Станишев, министри, депутати и дипломати.

Сега от дистанцията на времето ние имаме основание да потвърдим тогавашната оценка за това, че Руско-турската освободителна война е една от най-честните и най-справедливи войни на европейския ХІХ век, посочи в словото си Първанов.

Той допълни, че добронамереният и верен прочит на нашата история ще покаже, че в нея има много конфронтация и омраза, които са изцедили силите на нацията в трудни моменти, но в същото време има сплотяване и конструктивизъм около националните идеи и ценности. Това е помогнало на България от страна, излизаща от робство, за броени години да се превърне в чудото на Европа, каза Първанов.

По думите му - в сегашния момент на криза повече от всякога са необходими единни действия, които да ни помогнат да запазим българската държавност. Първанов подчерта, че са недопустими опитите да се игнорира ролята на гражданския фактор и народната воля.

"Атака" избра дапроведе протестен митинг-шествие, за да отбележи Трети март. Симпатизанти на партията от цялата страна пристигнаха с автобуси пред НДК, където в 12 часа поеха към Храм-паметника "Свети Александър Невски". Шествието бе водено от Сидеров, качен върху специално вдигната платформа върху лекотоварен автомобил. С възгласи "Долу ДПС", "Да си върнем България", “Оставки“ и “Мафия“ колоната се придвижваше

Пред президентството Сидеров поиска възмездие за националните предатели, които се гаврили с народа и са дали властта на ДПС.

Искаме свобода и светлина, защото България е по-силна от всяка мафия и силова групировка, заяви лидерът на Атака от трибуната. По думите му днес страхът е в сърцата на онези, които се крият зад дебелите стени.

В същото време лидерът на “Ред, законност и справедливост“ Яне Янев заяви, че партията е решила да не участва в официалните церемонии по случай националния празник Трети март. Причината е, че след посещението в Гоцеделчевския край и редица родопски села получили сигнали от местни хора за натиск и заплахи заради това, че не се съобразявали с процеса на ислямизиране в региона чрез образователната система.

Силно сме притеснени от процесите на ислямиризиране цели общности, заяви Янев. И ако досега сме алармирали компетентните институции, че има спящи клетки на радикален фундаментализъм, сега го видяхме с очите си, допълни той.

Народният представител каза, че разполага с документи за това как родителите на деца в региона били заставяни да попълват заявления, че децата им искали да изучават ислямизъм като избираем. Към учителките били адресирани забележки да не идват на работа със "свободно облекло", а на ученичките било подсказано да се обличат не са с характерни за района на Рибново носии, а типични за Саудитска Арабия, съобщи Янев.

Той се закани да информира за случаите шефа на ДАНС Петко Сертов и цялото оперативно ръководство на агенцията, както и да отправи питане до министъра на образованието Даниел Вълчев за доказани факти и обстоятелства на конфликт на интереси, нарушаване на закона за средното образование, на учебния план и други закононарушения от страна на хора от инспектората в Благоевград, които са допускали години и месеци наред това да се случва в родопски села.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?