За трети път се отложи несъстоятелността на мини “Бобов дол”

Кюстендилският окръжен съд отложи в понеделник за трети път делото за обявяване в несъстоятелност на мини “Бобов дол”, което е заведено по искане на горнооряховската фирма “Техноресурс”.

Адвокатът на въгледобивното дружество Асен Петков поиска да не се дава ход на делото, заради присъствието на журналисти в залата, което принуди председателя на съда Красимир Бамбов да помоли репортерите да напуснат закритото заседание.

От страна на мините е представен договорът за отдаване на дружеството под наем на фирма “Ораново” ЕООД, но без финансовите му параметри. Извинението е било, че документите са в Министерството на икономиката и енергетиката. С анекс към договора наемателят бил поел ангажимент в кратки срокове да изплати задълженията на мините. Според вещите лица те възлизат на 43 млн. лв. Съдът изиска анексът да се представи на следващото заседание на делото, което ще е на 18 септември.

Прозира тенденция за протакане на делото до съсипване на мината, чието финансово състояние постоянно се влошава, коментира адвокатът на “Техноресурс” Стефан Даскалов. По думите му ситуацията с договора за наемане на фирмата е съмнителна.

Според юристи правно не е издържано отдаването под наем на производството на въглища при положение, че мината остава концесионер на находището. Не е ясно дали това не противоречи на Закона за концесиите, коментират те. 

Споделяне

Още от Бизнес