За три години оборотите на игралния бизнес се свили с 45%, твърдят от бранша

За три години оборотите на игралния бизнес се свили с 45%, твърдят от бранша

Голям брой игрални зали са затворили врати през тази година заради завишените изисквания към тях. Около 45% е общият спад в игралния сектор за периода септември 2009 г. - 31 декември 2012 г. Това сочат данните на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия, представени в понеделник по време на провеждащата се Източноевропейска конференция на игралната и развлекателната индустрия в София.

В началото на годината осезаемо се увеличи броят на закупените игрални автомати заради задължението за минимален брой ротативки, каза Ангел Ирибозов, председател на управителния съвет на организацията. Според Закона за хазарта игралните автомати в едно заведение не могат да бъдат по-малко от 20в градове с над 50 000 жители или 10 в останалите населени места, както и в туристическите комплекси.

Въведените изисквания за броя на ротативките са били непосилни за голяма част от участниците на пазара и те са решили да се оттеглят, каза Ирибозов.

Така към 30 септември броят на игралните съоръжения е намалял с 10% в сравнение с регистрираните към края на 2012 г., сочат данните на асоциацията.

На близо 121 млн. лв. възлизат приходите за държавата от игралната индустрия през 2012 г. Това е с 0.24% повече спрямо от 2011 г.

Негативно на бранша се е отразила и забраната за пушене на закрито. "По света в страните, където има въведена забрана за пушене, игралните зали са с друг режим и в тях се пуши. Нашият бизнес е много по-различен от всички останали и не може да бъде разглеждан под общ знаменател с този на ресторантьорите и хотелиерите, тъй като при нас достъпът на непълнолетни е забранен", каза Ирибозов.

Забраната за пушене масово не се спазва от казината и игралните зали в София, като в почти всички в тях се пуши, показа проверка на Mediapool.

След промените в Закона за хазарта, с които бяха фаворизирани местни онлайн сайтове за сметка на чужди, от края на юни няма достъп до 21 сайта за залози, които активно са се ползвали от българските потребители. Интернет-доставчиците са прекъснали достъпа до тях в изпълнение на решение на Софийския градски съд.

С промени в Закона за хазарта, направени от ГЕРБ, достъпът до сайтове, които не са лицензирани от Държавната комисия по хазарта, може да бъде забраняван.

Споделяне

Още от Бизнес