За три месеца подкрепата за правителството пада с 6%

Подкрепата за правителството бележи спад от шест процента за последните три месеца – от 49.2 на сто през декември на 43.5 през март, а неодобрението скача с 10 % - от 32.9 на 42.8 %. Това показват данните от социологическо проучване на НЦИОМ, разпространено в сряда.

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов обаче остават най-одобряваните политици, като разликата между двамата е само 2%, съответно 68 и 66 на сто.

Президентът Георги Първанов губи за три месеца близо 8% от одобрението към него, като за декември то е било 56.1%, а през март – 48.2%. Неодобрението към държавния глава нараства от 32.9% на 39.8%.

Ако изборите се проведат през март, ГЕРБ би получил 36.4 на сто подкрепа. Социолозите отбелязват, че партията запазва почти без промяна твърдото си ядро от изборите през 2009 г., но започва да губи част от периферните си симпатизанти - особено сред младите до 39 години и сред жителите на областните градове. В аналогичното изследване за октомври 2009-та ГЕРБ получаваше 52 % подкрепа. Според НЦИОМ въпреки критичните настроения в масовите представи не съществува реална политическа алтернатива на сегашното управление.

Изследването е национално представително, направено е между 5 и 12 март сред 1214 души.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков се ползва със силна подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ - 58%. Той попада и сред най-одобряваните български политици с обща подкрепа от 32%. НЦИОМ коментира обаче, че рейтингът на вицепремиера не се изчерпва с оценките за работата му като министър, а отношението към него попада и в контекста на конфликта с президента Първанов.

Сред най-одобряваните български политици в началото на март след Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Георги Първанов следват министрите Николай Младенов, Вежди Рашидов, Божидар Димитров - 35 на сто, председателят на парламента Цецка Цачева - 34 на сто, министрите Мирослав Найденов - 34 процента, Симеон Дянков - 32 процента, Росен Плевнелиев - 28 на сто.

Новият български еврокомисар Кристалина Георгиева получава одобрението на 66 на сто от българите. Високо е общественото доверие и за доскорошния български еврокомисар Меглена Кунева, която е одобрявана от 53 процента.

Висока подкрепа за полицията и ниска за съда

Най-одобряваната държавна институция е МВР. Работата на полицията е одобрявана от половината пълнолетни българи. На другия полюс е съдът, който събира най-високо неодобрение (57 %) и най-ниско одобрение (21 %).

На този фон най-одобряваният министър от кабинета Цветан Цветанов получава и подкрепата на близо половината от симпатизантите на БСП.

Без алтернатива на ГЕРБ в страната и без алтернатива на Станишев в БСП

Пет политически сили биха попаднали в Народното събрание, ако парламентарните избори бяха в средата на март - ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, "Атака" и Синята коалиция.

За Коалиция за България биха дали гласа си 10.5 процента. Същевременно сегашният лидер на БСП Сергей Станишев се ползва с одобрението на 72 на сто от социалистите. По-назад в предпочитанията на симпатизантите на левицата остават Татяна Дончева с 56 на сто и Георги Кадиев с 46 процента.

ДПС би имало подкрепата на 8.4 на сто от избирателите, 4.7 процента биха подкрепили "Атака", а 3.3 на сто - Синята коалиция. В момента не съществува вероятност РЗС да попадне в парламента.

Оценка "Добър" за работата на правителството

Анкетираните в изследването оценяват работата на правителството с 3.90 (сред симпатизантите на ГЕРБ – 4.60), а на Народното събрание с 3.40 по шестобалната система.

От НЦИОМ коментират, че спадът в доверието към правителството в национален план се обуславя от растящото обществено неодобрение към секторните политики в здравеопазването, социалната сфера и финансите.

Най-одобрявани лидери на парламентарни групи са Искра Фидосова (ГЕРБ) - 23 на сто и Волен Сидеров ("Атака“) - 20 процента.

Над 60% отчитат спад в жизнения си стандарт

61% от анкетираните в изследването са посочили, че през последната година жизненият им стандарт се е влошил. Само 5% са посочили, че живеят по-добре - главно жителите на София и висшисти. Най-засегнати са хората на възраст 50-59 години - 70 процента от тях твърдят, че живеят по-зле, като това са нискообразованите, жителите на селата, безработните.

Една трета от анкетираните са оптимисти за жизнения си стандарт през следващите няколко години. Всеки четвърти българин очаква занапред положението му да севлошава. Най-висок е делът на хората, които не очакват промяна за себе си в обозримо бъдеще.

Споделяне

Още от България