Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

За цивилизационната самота на Русия

6 коментара
За цивилизационната самота на Русия
Президентът на Русия Владимир Путин заяви в интервю за телевизия НТВ, че "опитите за създаване на еднополюсен свят не успяха", а световният баланс "полека-лека се възстановява". Преди това бе публикувана одобрена от руския лидер Концепция за външната политика на Руската федерация. Сред целите на държавната външна политика в документа се посочва "укрепване на позициите на Руската федерация като един от влиятелните центрове в днешния свят".
 
"В резултат от процеса на глобализация се оформят нови центрове на икономическо и политическо влияние", се казва в концепцията. "Намаляват възможностите на историческия Запад да доминира в световната икономика и политика. Ясно проличава многообразието на културите и цивилизациите в света, множествеността на моделите за развитие на държавите", четем в текста. Според авторите в опит да задържи позициите си Западът възпира алтернативните силови центрове, което предизвиква нестабилност в международните отношения и засилва турбулентността в света. 
 
Еднополюсен свят май наистина не бе изграден. Обаче много термини, използвани от руските политици, сами по себе си представляват спекулативни конструкции. Единството на западния свят например е донякъде опростена формула. Както съществуват САЩ, така съществува и ЕС; интересите им невинаги съвпадат, а и не във всяко отношение. Руският дискурс слага знак за равенство между подкрепата за външната политика на САЩ от страна на дадена европейска столица и фактическия статут на вашингтонска марионетка, макар че всъщност европейските държави оценяват риска и изгодите от различни външнополитически съюзи, след което правят своя избор.
 
Съществува и Китай, чиято експанзия вече обхваща не само Азия, но също така Африка и Южна Америка. Русия - ако съдим по Концепцията за външна политика и редовните изявления на политиците ѝ, също се смята за притегателен център в условията на многополюсния модел. Зад всеки център в един многополюсен свят обаче трябва да стоят не голи амбиции, а разбираем цивилизационен проект. Няма признаци днешна Русия да разполага с такъв.
 
Цивилизационни проекти са имали естествено и Руската империя, и Съветският съюз. Проектът за Европейски съюз се градеше не само върху историята и културата, общи за съответните национални държави, но и върху изгодата от икономическата и търговска интеграция, фактическото премахване на границите. Американците разполагат с цялостен, годен за износ цивилизационен модел, който включва политически и правозащитни норми, тип на обществото, философия на потреблението и т. н. Китай иска да сподели с развиващите се и зле развитите страни своя модел за икономически успех. Русия не може да предложи нищо подобно на когото и да било, дори на страните от ОНД. Най-добра илюстрация е примерът със Сърбия. Тя декларира приятелство и братство с Русия, но е съвсем очевидно, че нейният стратегически интерес предполага членство в Евросъюза. 
 
Русия е силов център благодарение на мощната си армия и мощния флот, също и на старите икономически връзки с провинциите на съветската империя. Националните елити обаче гледат да отслабят и тези връзки, или дори да ги скъсат съвсем. Москва може да бъде (и наистина е!) притегателен център за страните, чиито елити са настроени антиамерикански. Но и този антиамерикански интернационал е временно, променливо явление, незаредено със стратегически потенциал. Това е обединение, което се гради на негативен дневен ред, а Русия явно не притежава привлекателни позитивни проекти. Обединяването на т. нар. руски свят пък е архаична, да не кажем атавистична идея.
 
Концепцията за външната политика на Руската федерация нарежда сред значимите задачи разпространяването на руския език и на руската гледна точка в света. Това обаче са ръководни начала, подходящи за лобистка група, а далеч не за световен силов център, в чиято орбита е изгодно да бъдеш. Колкото до позитивен дневен ред, Русия не разполага с такъв не само за другите, но и за самата себе си.
 
По БТА.
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #6
 2. анита хегерланд
  #5

  СССР нямаше цивилизационен проект, а беше военно и икономическо сътрудничество и закрила, прикрити зад изкуствена идеология. Русия има военни амбиции, защото това е силата, която кризата не можа да им отнеме. В този ред на мисли, тя ще продължи да се намесва като фактор за баланс на силите във всички точки на конфликти и военни операции.

 3. pepe
  #4

  Русия всъщност никога не е имала собствен цивилизационен модел /Съветския съюз да, макар и сбъркан/. Нещо повече - Русия или неистово се е опитвала да копира цивилизационния модел на западна Европа или /обикновено след поредния опит за копиране/ яростно го е отхвърляла, но никога не е му е правила систематична оценка /още по-малко да постигне вътрешен консенсус относно такава една оценка - от там и "мятането" от безрезервно приемане до яростно отхвърляне/.

 4. ivancho ivanov
  #3

  Путин се движи в неговият архаичен свят, "да се говори руски все повече по света"! Колко се говори даден език по света зависи, г-н руски Президент, от глобализацията на икономиката и от там на информацията! Не става със заповед от Кремъл! Къде е и каква е руската световна икономика? Може би да попитаме някой мужик!

 5. Лизи Гугуткова
  #2

  Добра новина за България: Споразумението на ОПЕК и русия издържа само няколко дни.Цената на нефта пада, а оттам и на газа! Саудитска Арабия драстично понижава с големи отстъпки цените на всички свои класове нефт, съобщава Ройтерс с позоваване на държавната петролна компания Saudi Aramco .

 6. Лизи Гугуткова
  #1

  За баланс ли има хиляди рускоезични изчадия в Даеш ?!
  Група, основана от бивш член на руските специални части, тренира джихадисти в Сирия
  Рускоезичните бойци в Сирия стават все по-видими. На първо време, техният брой нарасна – има данни за около 2500 руски граждани на терен, предимно в Ислямска държава и сирийски бригади, и още 7000 граждани на бивши съветски републики.
  На второ място, наблюдава се тенденция, че тези бойци стават все по-добре обучени. Съществуват данни за хора, свързани с предоставяне

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.