За укрепване на свлачищата трябват над 870 млн. лв.

Катастрофичният пул ще е факт до края на управлението на кабинета "Борисов"

Снимка: БГНЕС (архив)

За решаването на проблема със свлачищата са необходими 871 млн. лв., но такива средства няма. Броят на регистрираните свлачища в България е 1850 с обща площ от над 207 000 декара и застрашават половин милион българи. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред парламентарната комисия по регионално развитие по време на блиц контрола в четвъртък.

Обилните валежи през последните седмици активизираха редица свлачища в районите на Варна, Смолян и Кърджали.

Секторът е недофинансиран и целта ни е да укрепим аварийните свлачища, каза Павлова.

Няколко са източниците за финансиране. По бюджета на Министерството на регионалното развитие са заложени 1.25 млн. лв. Част от тях се предоставят чрез договори по рамкови споразумения с държавните фирми "Геозащита" във Варна, Плевен и Перник. Те са за дейностите по регистриране и мониторинг на свлачищните региони и извършване на първоначалната геоложка експертиза.

Другата възможност за укрепването на свлачищата е отпускане на средства от европейския фонд "Солидарност", по който се дават пари при бедствия и аварии. До 26 март областните управители в засегнатите райони трябва да внесат предложенията си в регионалното министерство за размера на щетите от последните порои, уточни Павлова.

По новата оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 са заложени близо 20 млн. евро за намаляване на риска от свлачищните процеси. Програмата обаче все още не е одобрена от Европейската комисия.

На средства ще може да се разчита и от фонда за бедствия и аварии, който е с бюджет от 70 млн. лв. за тази година.

В същото време необходимите средства за укрепване на свлачищата са многократно повече. Само за укрепване на това по пътя Батак – Доспат ще са нужни 20 млн. лв. , посочи за пример министър Павлова.

Свлачището на пътя Кричим – Доспат ще бъде напълно разчистено най-късно до събота, обеща Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура". Той допълни, че на помощ са извикани и алпинисти, които да укрепят ската.

Катастрофичният пул за обезщетяване на пострадали при бедствия и аварии ще бъде направен по време на управлението на кабинета на Бойко Борисов, обеща още министър Павлова. Все още няма решение дали ще е задължително всички хора да си застраховат жилищата, стана ясно от обясненията на Павлова.

Идеята е от катастрофичния пул да се изплащат обезщетения спрямо данъчната оценка на имота.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?