За Вашингтон кюрдите винаги са били съюзници според обстоятелствата

За Вашингтон кюрдите винаги са били съюзници според обстоятелствата

Кюрдските бойци от Сирийските демократични сили винаги са били съюзници според обстоятелствата за САЩ, които все още се опитват да спасят историческия си съюз от Турция, макар че той е много отслабен, подчертават американски представители и експерти.

Разположените в Североизточна Сирия американски сили получиха заповед да напуснат страната, де факто лишавайки кюрдските бойци от защита срещу турската офанзива.

В отговор на зададен му вчера въпрос за реакциите на американските войници в Сирия, които изразиха разочарование и срам, че изоставят кюрдските си съюзници в борбата срещу групировката "Ислямска държава", американският министър на сухопътните войски Райън Маккарти отговори: "Трябва време, за да се обясни на нашите войници колко е сложна ситуацията".

Конфликтът между желаещите автономия кюрди и Турция, която ги смята за терористи, продължава отдавна, увери той на пресконференция.

Когато двама партньори на САЩ имат различни интереси, "трябва да отделим време да обясним разликата между (отношенията между) войниците и изборът, които трябва да направим на национално равнище".

По този начин Маккарти признаваше мълчаливо това, което няколко американски военни представители казваха отдавна в частни разговори: между Турция, страна членка на НАТО, на чиято територия има стратегически американски бази и сирийското кюрдско малцинство, което се възползва от военните си победи срещу ИД, за да поеме контрола над част от сирийската територия, САЩ всъщност никога не са имали истински избор.

Американският президент Доналд "Тръмп реши, че Турция е много по-важна от кюрдите", обяснява Джошуа Ландис, експерт по Сирия в Университета на Оклахома.

"Всъщност, не мисля, че това е решение само на Тръмп. САЩ смятат Турция за по-важна за защитата на техните интереси", добавя той. И турският президент Реджеп Тайип "Ердоган разбра, че когато настъпи моментът, САЩ няма да обявят война на Турция заради кюрдите".

Американски бази

Всъщност, колкото и американският министър на отбраната Марк Еспър да показваше вчера недоволството си от "безотговорните" и "отвратителни" действия на Турция в североизточната част на Сирия, той не можа да направи нищо, освен да разпореди изтеглянето на хилядата американски военни, които бяха разположени там.

Той подчерта, че връзките между двете страни са "влошени" и обяви, че ще поиска от другите съюзници от НАТО "мерки" за наказване на Анкара. Но за момента военният съюз с Турция не изглежда под заплаха.

Според центъра за анализи Америкън секюрити проджект, САЩ са разположили 50 ядрени бомби в основната американска база в Турция, в Инджирлик (южната част на страната). Тази военновъздушна база, която Вашингтон използва от Студената война и където са разположени 2500 американски военни, беше изключително полезна за операциите срещу "Ислямска държава" и служи за плацдарм на американските военни операции в целия регион.

Проблемът, както обясни в края на миналата седмица Стивън Кук от Съвета по външни отношения, е че турското правителство смята Силите за защита на народа /СЗН/, основната милиция на сирийските кюрди, като "неделимо свързана с турската кюрдска група Кюрдска работническа партия /ПКК/, която води терористична кампания срещу Турция от средата на 80-те години".

"Турците бяха възмутени, че американците се съюзяват със СЗН/ПКК", добави той. "Отношенията със СЗН са плод на обстоятелствата".

Всъщност именно САЩ предложиха на СЗН да сменят името си, когато през 2015 г. решиха да се съюзят с кюрдските бойци срещу джихадистите от "Ислямска държава", и през последните седмици в социалните мрежи се появи видеозапис на командващия американските специални сили, ген. Реймънд Томас, който разказва за този случай.

"Казахме им буквално: трябва да си смените името", разказва генерал Томас в отговор на въпрос за новите съюзници на американските сили на конференция в Института Аспен през юли 2017 година.

"Те предложиха да се казват Сирийски демократични сили и ние решихме, че е гениално хрумване да се добави в името думата демокрация, това им даваше малко легитимност", добавя той.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?