Сергей Станишев за СПИН-скандала в БСП:

За вицове наказания се налагаха в друго време

Контролната комисия на партията заседава по случая

Сергей Станишев, Сн: БГНЕС

"От няколко дни наблюдавам опитите на функционери на БСП и хора отвън да раздухат един доста измислен скандал". Така започва позицията си лидерът на БСП Сергей Станишев по раздухалия се в последните дни публичен скандал около непремерените думи на секретаря по медийната политика на БСП Антон Кутев.

В интервю за онлайн-издание Кутев направи сравнение на "заразата" със социализъм със заразата от СПИН. Думите му, които много напомнят тезата на Ахмед Доган от 2009 година, че “ДПС е вирус и бацил”,  предизвикаха остри критики от партийните среди и призиви за оставка.

"Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път. В нашата партия е нормално наследниците да стават социалисти просто заради бащите си", заяви миналата седмица Кутев.

Обидени от принизяването на социалистическите идеи до зараза, срещу Кутев се нахвърлиха Корнелия Нинова, Румен Петков, Георги Кадиев, все членове на БСП, близки до кръга "Първанов", докато Кутев е част от кръга "Станишев".

"СПИН-скандалът" бе добре дошъл и за премиера Борисов, който го използва, за да осмее политическите си опоненти, като препоръча на заместника си в ГЕРБ Цветан Цветанов да обучи симпатизантите на партията как да се пазели от СПИН/БСП.

"Разбирам добре мотивите на Бойко Борисов, който се стреми да отвлече вниманието от големите провали на неговото управление - от неспособността на правителството да овладее ценовия шок върху хората; от корупцията и злоупотребата с власт; от партийното овладяване на ГЕРБ на бизнес и медии; от провала за Шенген и проблемите в системата за  сигурност; от разграбването на държавата. За всичко това правителството носи вина и отговорност, но иска да избегне дискусия", продължава в позицията си Станишев, разпространена на сайта на БСП.

"Не разбирам обаче функционери от БСП, които се стремят едно изречение - преразказ на виц, да превърнат едва ли не във водеща тема за партията, да раздават оценки, да заклеймяват, да искат оставки", казва в защита на Кутев Сергей Станишев.

"Може да има различни мнения за фразата на Антон Кутев. Струва си да припомня, че за вицове наказания се налагаха в друго време и се надявам БСП отдавна да е забравила подобни подходи", казва още Станишев, чиято партия на практика не се е разграничила от БКП, най-малко, заради поредността на конгресите на настоящата левица и бивша компартия.

Станишев, разбира се припомня колко ефективно Кутев е громил "безобразията на ГЕРБ".

"Има много по- важни въпроси, на които най- активните по темата би трябвало да отговорят - това ли вълнува днес най-много българите, които се борят за оцеляване; това ли вълнува най- много симпатизантите на нашата партия; достатъчно ли е направил всеки един от тях за разобличаването на гафовете и престъпленията на ГЕРБ; чии интереси волно или неволно обслужват", пита Станишев.

"На много от тези въпроси имам отговор и информация. За пореден път някои водят вътрешни битки заради лични амбиции на гърба и за сметка на БСП", казва още лидерът на БСП.

Пред Mediapool шефът на Контролната комисия на левицата Мая Манолова съобщи, че срещу Кутев е постъпила жалба, заради което депутатката е насрочила заседание във вторник.

Според Манолова жалбата е от младежката организация на БСП – София област. По тази причина във вторник т. нар. “Страшен съд” на левицата ще заседава по случая "Кутев".

От своя страна младежкият лидер на БСП София - област Ани Тодорова обясни пред Mediapool, че позовавайки се на устава на левицата, искат временното отнемане на правата на Кутев и ограничение в срок от една година да не се кандидатира за такива длъжности.

“Кутев каза, че социалната идея се предава по наследство или по полов път, а в партийните ни документи е записано, че БСП е масова формация, която обединява единомишленици. Оставя се грешно впечатление за характера на социалистическата партия, освен това на по-възрастните ни другари им е болно да слушат за партията си като за СПИН”, обясни напълно сериозно Тодорова.

Споделяне

Още по темата

Още от България