За вода може да се плаща дори и да не се ползва

От сметките ще се правят отчисления за правителствен фонд за инвестиции във ВиК

За вода може да се плаща дори и да не се ползва

Потребителите да плащат за ВиК услуги независимо дали реално са ползвали вода през отчетния период. Това се предвижда в стратегията за финансиране на сектора на водоснабдяването и канализацията, обсъдена в сряда от парламентарните комисии по регионална политика и по околна среда.

Този компонент ще е част от цената на водата и ще е фиксирана сума. Размерът ще е различен за всяко ВиК дружество и ще зависи от това дали на територията, която обслужва има сезонни дисбаланси в потреблението.

Това обясни зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова, която отговаря за ВиК сектора.

По-голяма ще е твърдата сума в курортните селища, където натоварването на мрежата е голямо през лятото или през зимата, но извън активния сезон потреблението спада рязко. Въпреки че през "мъртвия" сезон реално не се използва вода, операторите трябва да поддържат налягането в системата, за да има достъп до водоснабдяване във всеки момент. Това обаче струва пари и тези разходи ще се покриват от твърдия компонент в цената на водата.

Освен това през стойността на услугите на ВиК операторите ще се събират пари в управляван от правителството фонд, през който да се покрива част от недостига на средства за инвестиции в сектора. Предлага се т. нар. такса "солидарност" да е 10 ст. на куб. метър. По изчисления на регионалното министерство така на година ще се събират по около 50 млн. лева. Този приход ще е гарантиран и прогнозируем и ще даде възможност да се привлече и допълнително финансиране от банки или други финансови инструменти, смятат от министерството.Заради нуждата от инвестиции цената на водата ще продължи да се покачва.

За да се отвърже стойността на ВиК услугата, ще се въведат помощи за социално слабите. Те ще са под формата на ниска цена за определено количество вода – последните обявени идеи са за 1.5 куб. метра на месец. За тях цената ще е символична, но при превишаване на определеното количество, стойността ще е по-висока.

Според последните изчисления на регионалното министерство са нужни 16 млрд. лева инвестиции във ВиК сектора, за да покрие той европейските стандарти. "Колкото повече отлагаме инвестициите, толкова сумата става по-голяма", коментира Крумова.

Според министъра на регионалното развитие Николай Нанков само през следващото десетилетие ще са нужни 5.5 млрд. лева. Към момента основният източник е европейското финансиране. За този програмен период са предвидени 1.5 млрд. лева по оперативната програма "Околна среда". Те обаче са основно за по-големите населени места – над 10 000 жители. За населени места с под 2000 жители е предвидено финансиране по Програмата за развитие на селските райони – 75 млн. евро. Оценката на проектите обаче продължи повече от година и до момента няма сключени договори.

Евросредствата обаче са недостатъчни, за да отговарят на всички нужди. За това освен осигуряване на инвестиции през цената на водата ще се търсят и възможности за концесии за по-малки съоръжения, но не и на цели ВиК оператори.

Новият начин за формиране на цената на водата ще влезе в сила, след като парламентът приеме закон за ВиК. Той ще бъде пуснат за обществено обсъждане в началото на следващата година.

Нанков коментира и подготвяният от БСП протест срещу увеличението на цената на водата. Той коментира, че то е заложено в нормативни документи, гласувани от парламента преди години и подкрепени с почти пълно мнозинство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?