За волности в руския интернет можеш да платиш със свободата си

Рунет мина във военно положение

За волности в руския интернет можеш да платиш със свободата си

"За волности в мрежата човек може наистина да плати със свободата си", резюмира "Ведомости" изводи на правозащитната група "Агора" за свободата на словото в руския сектор от интернет.

Критикуваш ли силовите структури, даваш ли оценки за положението на сирийския фронт, в Русия може да те изправят на съд, отбелязват експертите.

"Жителите на Русия се озоваха в тила на държава, воюваща в киберпространството. Там фактически е въведено военно положение със силна цензура и твърда реакция срещу всяко несъгласие - най-безобидни критики срещу началството или опит да оспориш действия на ръководството се разглеждат като въоръжено нападение", се казва в доклад на правозащитниците.

"Агора" допуска, че руските власти сериозно обмислят възможността в бъдеще да изолират руския сегмент от интернет, да ограничат международния трафик и рязко да намалят каналите за свръзка с глобалната мрежа. През 2016 г. в Русия рязко нараснаха случаите, когато е била ограничена свободата на интернет, констатира всекидневникът.

Приемайки нови антитерористични норми в комуникациите - т. нар. закон "Яровая", задължил руските оператори да съхраняват трафика на своите клиенти, властите са били готови да компенсират част от разходите, за да не скочат тарифите твърде много. Такива секретни указания е дал според "Ведомости" президентът Владимир Путин.

Вестникът напомня предупреждения на основните мобилни оператори в Русия, че разходите на телекомите за съхранение на трафика ще достигнат 2,2 трилиона рубли.

Зам.-министърът на икономиката Николай Подгузов предложил операторите да бъдат обезщетявани от съществуващ фонд, където внасят в момента по 1,2 на сто от доходите си.

Министерството на съобщенията пък се разбрало със силовите структури обемът на съхранявания трафик да бъде намален десеторно - така "изпълнението на закона ще струва само 100 милиарда рубли". Според аналитика на "Райфайзенбанк" Сергей Либин обаче дори тогава средствата от фонда няма да са достатъчни.

Върховният съд на Русия фактически позволи да се записват важни разговори по телефона без разрешението на събеседника, разказва "Росийская газета". Нещо повече, при включен микрофон може дори да се дават пари назаем и в случай на конфликт записът ще стане доказателство в съда - досущ като разписка на хартия.

Такава правна позиция заел руският Върховен съд, разглеждайки конкретен спор - приел за доказателство запис от диктофон.

"Най-важното е, че записът на собствени бизнес разговори не представлява намеса в нечий частен живот. Защото записващият не е странично лице в разговора. Обсъжданите въпроси пряко го засягат", обобщава "Росийская газета".

Хората в Русия имат право да регистрират своите бизнес разговори без разрешение, заключава официозът.

Споделяне

Още от Свят