За всеки месец от годината - винено-кулинарна дестинация

"Сподели България" става запазена марка на Министерството на туризма

За всеки месец от годината - винено-кулинарна дестинация

Дванадесет винено-кулинарни дестинации, колкото са месеците в годината, разработват министерствата на туризма и на земеделието и храните. Целта е увеличаване на туристите към вътрешността на страната.

В дестинациите са включени традиционните винени напитки и характерната кухня за всеки регион. Обхванати са близо 50 общини и около 100 туристически обекта в страната, информира министърът на туризма Николина Ангелкова по време на първата кръгла маса за обсъждане на проекта за вино, кулинария и туризъм.

Инициативата е част от проекта "Сподели България" с бюджет от 120 000 лв. Средствата се осигуряват по равно от бюджетите на министерствата на туризма и на земеделието, храните и горите.

Изпълнението на проекта започна в края на октомври 2017 г. Сега в Банско се поставя началото на втория етап от изпълнението на проекта – провеждането на 6 кръгли маси в страната, на които да се чуе мнението на местната власт, бизнеса и гражданите в регионите.

Обсъдени са две винено-кулинарни дестинации - "Долината на Струма" и "Долината на Места". Те минават през 9 общини и повече от 15 туристически атракции.

Създаването на вина с уникални качества от бутикови изби е характерен за цялата страна, но може би намира най-силно проявление именно в долините на реките Струма и Места, коментира министърът на земеделието Румен Порожанов.

Към настоящият момент площите с винени сортове в двата региона са 4200 хектара при около 60 хил. ха в България. Регистрираните обекти за винопроизводство в двете долини са 37. Отглеждат се, както типичния и известен сорт "Широка мелнишка лоза", така и "Каберне совиньон", "Мерло", "Каберне фран" и "Сира". В последно време намират място и модерни сортове като "Малбек", "Пети вердо и Гренаш".

Плановете са окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени преди есента тази година. След това те ще бъдат дигитализирани и качени на сайта на двете министерства.

Предвижда се още припознатите от бранша и от общините 12 винено-кулинарни дестинации да бъдат включени и в платформата iLoveBulgaria. В момента тя съдържа повече от 500 туристически обекта и се използва от над от 17 хил. потребители, каза Ангелкова.

Тя съобщи, че ще предложи на министъра на регионалното развитие Николай Нанков да бъдат поставяни указателни табели, които да насочват и информират туристите за дестинациите.

"Сподели България" става запазена мярка на Министерството на туризма, информира още Ангелкова. За целта вече е стартирана процедура в Патентното ведомство, посочи тя.


Министърката на туризма е представила идеята за 12-те винено-кулинарни дестинации на Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия, и той я приел много добре. Идеята била посрещната с голям интерес и в Берлин по време на международното изложение ITB, посочват от туристическото министерство.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов посочи, че проектът е отворен за надграждане и има доста общини, които са дали предложения за включване на нови обекти в дестинациите.

България има 52 вина със защитено наименование на произход и 2 със защитено географско указание - "Дунавска равнина" и "Тракийска низина", каза Порожанов. Износът на българско вино постоянно нараства през годините и достига 62 млн. литра през 2017 г.

Дестинациите, които се надграждат с помощта на бизнеса и местната власт са:

1. Долината на Струма - включва Кюстендил, Благоевград, Сандански и Мелник

2. Долината на Места - включва Разлог, Банско, Гоце Делчев и Хаджидимово

3. Западна Тракия - включва районите на Пазарджик, Пловдив и Асеновград

4. Розовата долина - включва Панагюрище, Копривщица, Старосел, Хисаря и Казанлък

5. Източна Тракия - включва Стара Загора, Сливен, Ямбол, Карнобат

6. Сакар - включва Харманли, Любимец, Свиленград и Тополовград

7. Златия - включва Враца, Монтана и Видин

8. Мизия - включва Плевен, Оряхово, Свищов и Русе

9. Добруджа и Северно Черноморие - включва Силистра, Добрич, Варна и Балчик

10. Южно Черноморие - включва Бургас, Несебър, Поморие, Созопол и Царево

11. Стари Столици - включва Велико Търново, Плиска, Преслав, Горна Оряховица, Търговище и Шумен

12. Източни Родопи - включва Хасково, Кърджали и Ивайловград.

Споделяне

Още от България