За втори път: Десислава Иванчева и Биляна Петрова пуснати и върнати в ареста

снимка БГНЕС

Апелативният специализиран съд върна за втори път в ареста бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. В петък сутринта първоинстанционният спецсъд реши, че заради влошеното им здравословно състояние те незабавно трябва да бъдат поставени под домашен арест. Прокуратурата моментално поиска спиране на изпълнение на определението до окончателно произнасяне на второинстанционния съд.

В петък вечерта втората инстанция реши да спре пускането на двете жени от ареста, защото не са получени експертизите, че Иванчева и Петрова са във влошено състояние. Не е бил изпратен и протокола от съдебното заседание.

Как се стигна дотук?

В петък сутринта съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд за втори път реши да постави под домашен арест подсъдимите, отчитайки експертните заключение за състоянието им. Според експертите двете жени се намират в лошо психическо състояние, което нарушава способността им да участват активно в защитата си, което е тяхно право.

Магистратът чете подобно определение преди около месец, но спецпрокуратурата го протестира и втората инстанция върна Иванчева и Петрова обратно в ареста, приемайки формално, че ако са на свобода, можели да повлияят на свидетели по делото. Така двете дори не успяха да напуснат килиите си, в които се намират вече над 7 месеца.

Сега се случи същото, но в рамките на няколко часа, въпреки че няма обективни данни, сочещи за опасност Иванчева и Петрова да се укрият или да извършват престъпление, ако са на свобода. А именно една от тези предпоставки трябва да е налице, за да бъде определена най-тежката мярка за неотклонение.

По-добро състояние

Спецпрокуратурата настоява двете обвиняеми да не напускат ареста, защото в експертизата за здравословното състояние на Биляна Петрова е посочено, че към настоящия момент то е подобрено, в сравнение с предходното изследване.

"Вещите лица са посочили конкретни показатели в тази посока. В експертизата за състоянието на Десислава Иванчева се сочи, че в момента не се наблюдава обостряне на здравословни проблеми, които да налагат оперативна или друга спешна интервенция. Препоръчва се продължаване на предписаното и провеждано до момента лечение. По повод твърденията на Иванчева за влошаване на психическото ѝ състояние, вещите лица заявиха в съдебната зала, че за нея не се налага хоспитализирането ѝ в специализирано лечебно заведение, както и промяна в прилагането ѝ до момента лечение", съобщиха от държавното обвинение.

Оттам подчертават, че "особеното искане" на разследващите да бъде спряно предварителното изпълнение на домашния арест "е направено с оглед предотвратяване на възможността подсъдимите да се укрият и да извършат ново престъпление". Основателни данни в тази посока обаче не се посочват.

Третият подсъдим по делото – Петко Дюлгеров, сочен за посредник за подкупа между строителния предприемач Александър Ваклин и Иванчева, пък се радва на доста по-различно отношение от съдебните органи. Той също бе пуснат под домашен арест, но спецпрокуратурата не протестира тази промяна и той вече не е зад решетките.

Ролята на Дюлгеров в целия случай всъщност е водеща, доколкото никой от разпитаните досега свидетели по делото не твърди, че Иванчева и Петрова лично са искали пари. Именно посредникът е този, от когото Ваклин твърди, че разбрал, че трябва да даде пари, за да му бъде придвижена преписката за строеж в местността "Камбаните".

Споделяне

Още по темата

Още от България