За втори път се отхвърлят кандидатите от Софийската епархия за патриаршеския събор

Митрополит Кирил, Сн: БГНЕС

Втори пореден ден най-голямата в страната епархия - Софийската - не може да излъчи кандидатите за делегати на събора, който трябва да избере нов патриарх на Българската православна църква.

Съгласно устава на БПЦ в неделя трябва да се утвърди списъкът на избирателите от всяка епархия, които ще вземат участие в събота за избор на наместник-председател (патриарх) на БПЦ.

Софийската епархия е най-голямата в страната и по устав излъчва два пъти повече делегати за събора (10 срещу петима от останалите епархии). След смъртта на патриарх Максим временен наместник-председател на БПЦ стана Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Той по устав е и ръководител на Софийската митрополия.

В четвъртък на заседание на епархийския съвет на Софийската митрополия Кирил спусна списък с кандидатурите си за делегати на събора, които трябва да бъдат утвърдени в неделя. За негова изненада членовете на епархийския съвет единодушно отхвърлиха списъка.

В петък се повтори същото, което означава, че членовете на епархийския съвет трябва да се съберат и в събота, за да постигнат съгласие за кандидатите за делегати.

Възмущението на епархийските съветници е било предизвикано от опита на владиката Кирил да наложи свои кандидати както от духовниците, така и от квотата на миряните.

Според членове на съвета Кирил е игнорирал принципа да предложи по един представител от шестте духовни околии и имената на свещенослужителите в неговия списък са на напълно непознати лица.

Членовете на епархийския съвет са били шокирани и от някои имена на кандидати от квотата на миряните. Сред тях са имената на Аксиния Джурова и Антон Дончев, твърди участник в заседанието в четвъртък, цитиран от "24 часа". И двамата са видни представители на бившия комунистически режим, а Аксиния Джурова, освен дъщеря на дългогодишния министър на отбраната при Тодор Живков Добри Джуров, е била и сътрудник на Първо управление на Държавна сигурност. Антон Дончев бе обсипан с почести както от предишния режим, така и след това за романа си със спорни послания "Време разделно".

Самият митрополит Кирил активно работи в полза на евентуалната си кандидатура за патриарх, въпреки силната съпротива срещу него на част от висшия клир.

Късно в петък вечерта бе разпространено и изявление от Софийската митрополия.

В него се посочва, че "днес, съгласно член 44 от устава на Българската православна църква - Българска патриаршия, се състави списък на достоизбираемите за представители от Софийската епархия за патриаршеския избирателен църковен събор".

"В процеса на работата се проявиха разногласия, които, набирайки своята острота, за съжаление, ясно показаха, че става дума за саботиране избора на новия български патриарх и Софийски митрополит", се казва в изявлението.

В изявлението се казва още, че "този акт сам по себе си е недопустим за църковната дисциплина, каноничното съзнание и поведение на православния клирик и християнин".

Списъкът ще бъде представен от 11.00 ч. в салона на Софийската света митрополия на епархийските избиратели на 13 януари, неделя, за да изберат представители на Софийската епархия в патриаршеския избирателен църковен събор.

От митрополията напомнят, че патриаршеският избирателен събор ще се състои на 24 февруари, а на 13 януари (неделя) във всички епархии трябва да бъдат избрани 80 епархийски представители или делегати на събора. Те представляват две трети от всички делегати, които ще изберат новия български патриарх през февруари.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?