За втори път тръгнаха конкурси за търсене на газ в част от Черно море

Процедурите за проучване на блоковете "Терес" и "Силистар" започнаха официално

За втори път тръгнаха конкурси за търсене на газ в част от Черно море

България официално обяви за втори път конкурси за търсене и проучване за природен газ в морските блокове "Силистар" и "Терес". Обявите за подаване на оферти са публикувани на 18 април в официалния вестник на Европейския съюз, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Правителството взе решение за повторно откриване на процедурите в края на 2014 г. Според условията разрешенията за търсене и проучване ще са за 5 години. В конкурсите ще могат да участват както самостоятелни компании, така и обединения. Те трябва да имат поне 150 млн. евро приходи от продажби общо за последните три финансови години.

Книжата за всеки конкурс струват по 10 000 лв., а депозитът за участие е по 15 000 лв.

Офертите на участниците ще бъдат оценявани според предлаганите работни програми и бонуси, както и предвидените средства за опазване на околната среда, обясниха от Министерството на енергетиката. Търговете ще се проведат дори и да има само един допуснат кандидат.

От ведомството се надяват резултат от конкурсите да има в началото на есента.

"Очакванията на правителството са конкурсите за двата блока да привлекат вниманието на световните лидери в бранша, след като в близост компаниите „Тотал“, ОМВ и „Репсол“ вече проучват блок „Хан Аспарух“, пише в съобщението на министерството. Сондажите в този блок обаче бяха отложени с поне шест месеца - за 2016 г., заради понижаването на цените на петрола, което се отрази на бюджетите на дружествата, избрани да търсят газ в тази част Черно море.

В съобщението на енергийното министерство се казва още, че "експертната общност оценява потенциала за собствен добив на природен газ и нефт в Черно море като много сериозен, имайки предвид оптимистичните резултати от аналогични проучвания в румънски териториални води". "Увеличаването на местния добив ще осигури на българските потребители природен газ на конкурентни цени", твърдят от ведомството..

"България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока днес, които пускаме – "Силистар“ и "Терес“, има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни", коментира премиерът Бойко Борисов при гласуването на решението за обявяване на конкурсите преди месеци.

В предишния конкурс за проучване на блока "Терес" имаше 8 потенциални кандидати. Никой от тях обаче не внесе окончателна оферта и търгът беше прекратен. Сред причините фирмите да не сторят това бяха и тежките условия, които им поставя държавата като критерии, на които трябва да отговарят.

За търсене и проучване на нефт и газ в “Силистар“ в началото на 2011 г. бе избрана фирмата "Ледербел БГ", в която участие има небезизвестният собственик на фирмата "Фронтиер" Красимир Георгиев. той беше замесен в скандала с подслушването на бившия енергиен министър Румен Овчаров и шефа на следствената служба Ангел Александров за корупция в столичната топлофикация. Изборът на "Ледербел" бе отменен след решение на Върховния административен съд по жалба на останалите трима участници в конкурса - българските "Овергаз Инк" и "Проучване и добив на нефт и газ" и американската "Интегрити тауърс".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес