За втори път тръгва делото срещу Божков за компенсаторките

Състав на Софийския градски съд даде ход на делото срещу бившия министър на промишлеността и вицепремиер в правителството на ОДС Александър Божков и неговия заместник Едит Гетова.

Двамата са обвинени за безстопанственост и нанасяне на щети на държавата в особено големи размери - 52 273 752 198 стари лева.

Според обвинението те умишлено са отпуснали на българската с германско поданство Анжел Енгибарова - Шмит компесаторни записи за фабриката "Струг", които надвишавали с 573 пъти реалните.

Това дело влиза за втори път в съдебна зала. Преди една година съдът го върна заради прокурорска грешка. В хода на заседанията бе установено, че не главният прокурор Никола Филчев - така, както е по закон, а заместникът му Христо Манчев, е посочил прокурора от ВКП, който да води делото.

При първия опит обвинението на прокуратурата бе по-тежко - за присвояване в особено големи размери, а сега вече е трансформирано в безстопанственост и проявена небрежност.

Ако следваме низходящата прогресия, очаквам на следващия етап обвинението да изчезне въобще, коментира Александър Божков пред Meiapool. По думите му със сегашните по-леки обвинения излиза, че той и заместничката Гетова му са виновни, защото някой друг е нарушил закона, но не е ясно кой е той.

Ясно е, че не може да се докаже вина и затова се прибягва до този по-витиеват текст в закона, коментира Божков.

Освен трансформацията в обвинението към Божков и Гетова, в новото дело е отпаднало обвинението към две лицензирани оценителки на дела на наследниците на Калановски в сливенската фабрика "Европа" АД.

На днешното съдебно заседание бе прочетен обвинителният акт, с което бе даден ход на делото. Съобщено бе, че ще бъдат разпитани общо 37 свидетели, както и ще бъдат изслушани няколко експертизи. Делото бе отложено за 14-15 октомври.

Споделяне

Още от България