За втори пореден ден сблъсъци между демонстранти и полиция в Ливан

За втори пореден ден сблъсъци между демонстранти и полиция в Ливан

Ливанските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия за втори пореден ден, за да разпръснат стотици демонстранти, които се събраха в неделя за протест срещу най-суровото потушаване на антиправителствените демонстрации от два месеца, съобщи Асошиейтед прес.

Насилието избухна в навечерието на среща между президента на страната и парламентарните сили, на която се очаква премиерът в оставка Саад Харири отново да бъде издигнат на поста.

Харири подаде оставка на 29 октомври след национални протести, които обвиниха целия политически елит в корупция и лошо управление в условията на най-тежката икономическа криза в Ливан от десетилетия. Протестиращите заявяват, че няма да приемат Харири и настояват за независим министър-председател без връзки със съществуващите партии.

Протестите в неделя бяха предимно мирни, но някои демонстранти хвърлиха бутилки с вода и пиратки по силите за сигурност, охраняващи парламента. След известно време полицията разпръсна демонстрантите с палки и сълзотворен газ. Части на армията бяха разположени наблизо, за да разделят демонстрантите от техни политически противници.

Напрежение възникна между демонстрантите и привърженици на шиитските групировки Хизбула и Амал, след като последната отхвърли критиките към нейните лидери.

Ройтерс съобщи, че според ливанската гражданска защита 46 души са получили медицинска помощ за различни наранявания, а 14 са откарани в болница.

Заради снощното насилие в понеделник президентът Мишел Аун отложи за втори път през последната седмица парламентарните консултации за номиниране на нов премиер.

Аун е изпълнил молбата на изпълняващия длъжността премиер Саад Харири да отложи номинирането на правителствен ръководител за четвъртък, 19 декември, за да има възможност за допълнителни консултации.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?