За втори пореден ден сблъсъци между демонстранти и полиция в Ливан

За втори пореден ден сблъсъци между демонстранти и полиция в Ливан

Ливанските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия за втори пореден ден, за да разпръснат стотици демонстранти, които се събраха в неделя за протест срещу най-суровото потушаване на антиправителствените демонстрации от два месеца, съобщи Асошиейтед прес.

Насилието избухна в навечерието на среща между президента на страната и парламентарните сили, на която се очаква премиерът в оставка Саад Харири отново да бъде издигнат на поста.

Харири подаде оставка на 29 октомври след национални протести, които обвиниха целия политически елит в корупция и лошо управление в условията на най-тежката икономическа криза в Ливан от десетилетия. Протестиращите заявяват, че няма да приемат Харири и настояват за независим министър-председател без връзки със съществуващите партии.

Протестите в неделя бяха предимно мирни, но някои демонстранти хвърлиха бутилки с вода и пиратки по силите за сигурност, охраняващи парламента. След известно време полицията разпръсна демонстрантите с палки и сълзотворен газ. Части на армията бяха разположени наблизо, за да разделят демонстрантите от техни политически противници.

Напрежение възникна между демонстрантите и привърженици на шиитските групировки Хизбула и Амал, след като последната отхвърли критиките към нейните лидери.

Ройтерс съобщи, че според ливанската гражданска защита 46 души са получили медицинска помощ за различни наранявания, а 14 са откарани в болница.

Заради снощното насилие в понеделник президентът Мишел Аун отложи за втори път през последната седмица парламентарните консултации за номиниране на нов премиер.

Аун е изпълнил молбата на изпълняващия длъжността премиер Саад Харири да отложи номинирането на правителствен ръководител за четвъртък, 19 декември, за да има възможност за допълнителни консултации.

Споделяне

Още от Свят