Анализът изключва смяна на лидера Станишев

За загубата на БСП са виновни кабинетът, депутати, кметове

Димитър Дъбов: Спекулация е да се измерва подкрепата за управлението с резултата от евровота

За загубата на БСП са виновни кабинетът, депутати, кметове

Сега не е време за оставки нито на лидера, нито на ръководството, реши Изпълнителното бюро на БСП при анализа си на трагичния резултат от евроизборите, който според "Позитано"20 не отразява отношението на хората към управлението на страната. Макар ръководството да не вижда своя отговорност за изборното поражение, зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов даде да се разбере, че такава отговорност носят "членове на Националния съвет, кметове на общини и народни представители, които доста вяло участваха в кампанията”.

 

На "Позитано" 20 отказват да коментират възможността за предсрочни парламентарни избори, въпреки позицията на коалиционния партньор ДПС, че няма начин това правителство да изкара мандата си.

 

"Ние смятаме, че трябва да се променят други неща. На 25 май хората гласуваха за представителство в Европейския парламент. Неуместно е да се правят аналогии с това, какво българите смятат за управлението в страната и съотношението на силите в страната. Това, какво мислят за управлението на страната, го казаха преди една година, когато бяха парламентарните избори”, подчерта Дъбов на пресконференция.

 

"За трети пореден път не можем да мобилизираме нашите симпатизанти да гласуват активно. Своето отражение върху гласуването даде и кризата в Украйна и отношението на БСП. БСП е партия, за която всички смятат, че е русофилска, и тази проевропейска позиция, която изразихме, даде своето отражение", продължи с анализа Дъбов, като по-специално открои проевропейската позиция на външния министър Кристиян Вигенин и на министъра на отбраната Ангел Найденов.

 

Като друга причина за поражението бе посочена формацията АБВ на Георги Първанов, която е отнела един мандат на БСП и го дала на ГЕРБ.

Едновременно с това, обаче стана ясно, че Сергей Станишев е получил мандат за смяна на част от ръководството в партията.

"Хората не виждат достатъчно лява политика от правителството”, обобщи Дъбов претенциите към кабинета "Орешарски".

 

По-активна роля на БСП и по-отчетлива лява политика

Затова БСП ще иска по-отчетлива лява политика и ще заеме по-активно своята роля на мандатоносител. На въпрос, как БСП ще заеме по-активна роля, след като на евроизборите коалиционният партньор укрепи и разшири електоралните си позиции и дистанцията между двете партии се сведе до около 2%, Борислав Гуцанов от ИБ заяви, че БСП има своята отговорност за стабилизирането на страната.

 

Оттук нататък приоритети ще са социалната политика и икономиката, казаха от БСП, без да конкретизират какво точно ще се промени, след като същите тези приоритети бяха вменени на правителството още от първия му ден и според досегашните отчети те се изпълняват изключително успешно.

 

"След като се запознаем с анализа в секторните политики, ще оформим нашето виждане, дали трябва и в каква степен трябва да се направят промени в Министерски съвет и в кабинета”, каза Дъбов, но с уговорката, че "не е необходимо за това да си ходят политици”. Ставало дума за не повече от 5 промени.

 

Печелене на време – за "Южен поток" и за трудоустрояването на Станишев в Брюксел

 

Дъбов съобщи още, че Изпълнителното бюро е решило "да проявим характер и да доведем докрай решението за изграждане на "Южен поток”, независимо от заплахата за санкции от Брюксел.

 

Според източници на Mediapool от "Позитано" 20, БСП ще се опитва максимално да печели време и да отлага предсрочни избори, за да не изглежда, че се поддава на натиска на ГЕРБ и опозицията и да даде възможност на лидера си Сергей Станишев да се устрои на някакъв висок пост в Брюксел.

 

Самият Станишев е мълчал през по-голямата част от заседанието на ИБ, не е отговорил и на въпрос срещал ли се е с лидера на ДПС Лютви Местан миналата седмица, както обяви по-рано по Нова телевизия Татяна Буруджиева.

 

Сергей Станишев няма да бъде премиер, увери Димитър Дъбов, опровергавайки колегата си Гуцанов, който часове по-рано коментира пред ТВ7: "Вариант Сергей Станишев да заеме премиерския пост не е изключен. Всичко е възможно".

 

Според източници на Mediapool подобни "димки" целят да замъглят допълнително ситуацията, така че БСП и Станишев да имат повече време да решат какво да правят.

 

Вариант Станишев да стане премиер беше опция, ако БСП беше спечелила убедително евроизборите с преднината, която сега ГЕРБ има като победител, коментираха от партията пред Mediapool и уточниха, че при такъв вариант Пламен Орешарски щял да бъде предложен за еврокомисар. Сега обаче Станишев има амбиции за тази номинация.

 

Социалисти твърдят, че освен на социална политика, БСП ще заложи на мащабни инфраструктурни проекти, с които да грабне избирателите и с които да бъде запомнено управлението ѝ. Освен "Южен поток", ще се ускори изграждането на интермодален терминал във Варна – проект с индикативна стойност за 105 млн. лв, стартиран още по времето на кабинета "Станишев", но замразен по времето на ГЕРБ.

 

Правителството забавило темпа на работа – министрите били "глезените деца"

 

По-рано във вторник депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева посочи пред Нова телевизия, че голямото забавяне в темпа на работа на правителството е причина за изборната загуба на БСП. От обясненията ѝ не стана ясно защо същата тази причина е довела до увеличаване на подкрепата за съуправляващата партия ДПС.

 

"Не зададохме темпа по отношение на министрите. Те бяха глезените деца, но ние ги разглезихме, те не са виновни”, коментира още Буруджиева. По думите ѝ, през първите 6 месеца, когато е имало ясна програма, правителството е действало динамично и когато е минал бюджетът, министрите се заели с по-дългосрочни задачи. Тогава от очите на хората изчезнало разбирането какво следва и защо точно такива действия се предприемат.

Буруджиева разкри, че среща между ръководствата на БСП и ДПС е имало още миналата седмица. "Разбира се, че се беше състояла тази среща преди това, в четвъртък вечерта. Не знам защо г-н Местан казва, че чака срещи. Предполагам, че тези заявления са, за да може спокойно да се обсъдят нещата", коментира тя.

На въпрос защо се бави изпълнението на някои от поетите обещания, Буруджиева отговори: "Повечето от министрите, като експерти, предпочитат по-рестриктивни политики пред социалната. По-лесно е да вървиш по отъпкания път на една дясна политика”.

Запитана дали ДПС извива ръцете на БСП, след като Местан допусна предсрочни избори, тя отговори, че той е дал обяснения какво е имал предвид и левицата няма проблем с това. "Ако не можем да поддържаме темп какво трябва да се направи за хората, трябва да отидем на избори", добави Буруджиева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?