Забавачки и читалища също ще могат да кандидатстват за европари

Въвежда се денонощен контрол върху изразходването на средствата

Забавачки и читалища също ще могат да кандидатстват за европари

Детските градини, читалищата, училищните настоятелства и районните общини в големите градове вече ще могат да подготвят европроекти и да кандидатстват по новата оперативна програма "Наука и образование". Досега те нямаха това право. Частните забавачки и училища също ще могат да кандидатстват. Това съобщи Елза Григорова, директор на Областния информационен център -София по време на дискусия за възможностите за образователни и културни институции през новия програмен период 2014-2020 г.

Първите схеми за кандидатстване по тази програма се очаква да бъдат пуснати до края на юли, съобщи Петя Кръстева, началник на отдел "Верификация" в управляващия орган на програмата.

Новото е, че проектът трябва да бъде интегриран. Това означава, че общината трябва да участва задължително заедно с училището или детската градина плюс неправителствена организация, каквато например е читалището. Изискването за задължително включване в проекта на неправителствения сектор е на Европейския съюз, обясни Елза Григорова

Електронно кандидатстване, единни образци на документите по всички програми, електронно финансово отчитане на проектите и е-досие за всеки един европейски проект са другите новости. Това се прави, за да се улесни достъпа до европарите и да се намали досега на кандидатстващите с администрацията, а оттам и предпоставките за корупцията. По тази причина цялата комуникация между бенефициент и управляващ орган на оперативна програма ще става по електронен път.

ИСУН 2020 все още не е готов

Кандидатстването по европрограми през настоящия програмен период по електронен път е задължително съгласно европейските изисквания. Единственото изключение е Програмата за селските райони, защото се смята, че възрастните фермери не боравят с интернет.

България започна да налага този модел преди около две години, а оперативна програма "Човешки ресурси" беше първата.

Тъй като в момента все още не е готова електронната система за еврофондовете ИСУН 2020, през която ще става кандидатстването, документите по първите схеми ще се подават на хартия, уточни Кръстева. По думите ѝ електронното кандидатстване ще бъде най-голямото предизвикателство за бенефициентите.

Въвеждат се и единни образци за кандидатстване по всички програми. Те ще бъдат качени в ИСУН. Дава се обаче право на всеки управляващ орган на оперативна програма да ги променя според особеностите.

Освен задължителните документи в ИСУН, ще има и допълнително придружаващи документи, които ще са специфични за всяка програма, стана ясно още от обясненията на Петя Кръстева.

Финансовото отчитане на всяко едно плащане също ще става по електронен път.

Денонощен контрол върху изразходването на парите

През този програмен период всеки един проект ще има електронно досие. В него ще има всичко – от подаването на проекта пред управляващия орган, до класирането му, изпълнението и отчитането му. Е-досиета ще се качат в държавния "облак".

Всичко това се прави, за да може във всеки един момент, когато одиторите поискат, да направят проверка, обясни Петя Кръстева.

"Непрекъснато сме в одити – вътрешни, външни, по всяко време. Но това е положението – дават ни безвъзмездно средства и искат да ги контролират", каза Кръстева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?