Забавяне и лоша отчетност във финансираното от държавата ин витро

За година и половина са се родили 2171 деца, но двойките са чакали одобрение по година

Забавяне и лоша отчетност във финансираното от държавата ин витро

Забавяне във финансирането на ин витро процедурите, което намалява тяхната ефективност, и лоша отчетност на клиниките, на които държавният фонд за асистирана репродукция е плащал въпреки непълнотите. Това откри одит на Сметната палата на дейността на Фонда за асистирана репродукция в периода 2014 до средата на 2016 година.

Общо през този период са финансирани и извършени 7 598 процедури на обща стойност 29.3 млн. лева, като в резултат на това са родени 2 171 деца.

Успеваемостта по показател “родени деца“ за България е 28%, с което страната ни се доближава до успешните европейски практики. В Австрия например успеваемостта е 27.4 %, посочват одиторите.

Дълго чакане и намалена успеваемост заради ограничения доскоро бюджет

Одитът констатира, че недостигът на финансов ресурс води до дълго чакане от двойките с репродуктивни проблеми. През миналата година периодът от подаване на заявлението до получаване на заповед за финансиране на процедура по асистирана репродукция достига до 11 месеца. В резултат на забавянето се намалява ефективността на дейността поради намаляване на вероятността за успех на процедурата.

Бюджетът на фонда от около 12 млн. лева си остава константа величина през последните години, въпреки, че броят на кандидатстващите и одобрените се увеличава.

В отговор на тази тенденция през май премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов обявиха, че премахват бюджетните ограничения и държавата ще финансира неограничен брой опити. Досега фондът финансираше до три процедури и плащаше до 5000 лева за всеки опит на трийсетината клиники, с които има договор.

Фондът е плащал на клиниките и при неизрядна отчетност

Премахването на лимита е колкото похвално, толкова и притеснително на фона на друга констатация в одита на Сметната палата - че отчетността на клиниките по асистирана репродукция сериозно куца.

Тоест, ако контролът над тези дейности от страна на държавата не се повиши, няма гаранции, че с безлимитния ресурс няма да се злоупотребява.

“Сериозен проблем е, че към фактурата за окончателно плащане на дадена процедура, лечебните заведения не прилагат цялата медицинска документация, а само епикриза и протокол. Само едно лечебно заведение е приложило и то непълна медицинска документация. Проверени са над 1000 фактури. Но въпреки липсата на необходимите документи фондът за асистирана репродукция не е спрял плащанията“, се посочва в одита.

“Неизискването и непредставянето на медицинската документация към фактурите за окончателно плащане създава риск за заплащане на дейности, които са изпълнени в намален обем или не са изпълнени. Затова одитният доклад е изпратен на агенцията за държавна финансова инспекция“, допълват одиторите.

Държавата не проследява резултатите от процедурите

Като пропуск одиторите отчитат и това, че на национално ниво не са извършвани анализи в областта на асистираната репродукция от Министерството на здравеопазването.

“Липсва разработен и установен ефективен механизъм за проследяване на резултата от извършените процедури по асистирана репродукция, финансирани от фонда. Необходимо е изграждането на единен, ефективен подход за осъществяване на обратна връзка с пациентките. Липсата на адекватен механизъм за проследяване на резултатите (клинична бременност и раждане) поражда съмнение в достоверността на постъпилите данни и извършените анализи на успеваемостта“, се казва още в одита.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?