Забавяне и лоша отчетност във финансираното от държавата ин витро

За година и половина са се родили 2171 деца, но двойките са чакали одобрение по година

Забавяне и лоша отчетност във финансираното от държавата ин витро

Забавяне във финансирането на ин витро процедурите, което намалява тяхната ефективност, и лоша отчетност на клиниките, на които държавният фонд за асистирана репродукция е плащал въпреки непълнотите. Това откри одит на Сметната палата на дейността на Фонда за асистирана репродукция в периода 2014 до средата на 2016 година.

Общо през този период са финансирани и извършени 7 598 процедури на обща стойност 29.3 млн. лева, като в резултат на това са родени 2 171 деца.

Успеваемостта по показател “родени деца“ за България е 28%, с което страната ни се доближава до успешните европейски практики. В Австрия например успеваемостта е 27.4 %, посочват одиторите.

Дълго чакане и намалена успеваемост заради ограничения доскоро бюджет

Одитът констатира, че недостигът на финансов ресурс води до дълго чакане от двойките с репродуктивни проблеми. През миналата година периодът от подаване на заявлението до получаване на заповед за финансиране на процедура по асистирана репродукция достига до 11 месеца. В резултат на забавянето се намалява ефективността на дейността поради намаляване на вероятността за успех на процедурата.

В отговор на тази тенденция през май премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов обявиха, че премахват бюджетните ограничения и държавата ще финансира неограничен брой опити. Досега фондът финансираше до три процедури и плащаше до 5000 лева за всеки опит на трийсетината клиники, с които има договор.

Фондът е плащал на клиниките и при неизрядна отчетност

Премахването на лимита е колкото похвално, толкова и притеснително на фона на друга констатация в одита на Сметната палата - че отчетността на клиниките по асистирана репродукция сериозно куца.

Тоест, ако контролът над тези дейности от страна на държавата не се повиши, няма гаранции, че с безлимитния ресурс няма да се злоупотребява.

“Сериозен проблем е, че към фактурата за окончателно плащане на дадена процедура, лечебните заведения не прилагат цялата медицинска документация, а само епикриза и протокол. Само едно лечебно заведение е приложило и то непълна медицинска документация. Проверени са над 1000 фактури. Но въпреки липсата на необходимите документи фондът за асистирана репродукция не е спрял плащанията“, се посочва в одита.

“Неизискването и непредставянето на медицинската документация към фактурите за окончателно плащане създава риск за заплащане на дейности, които са изпълнени в намален обем или не са изпълнени. Затова одитният доклад е изпратен на агенцията за държавна финансова инспекция“, допълват одиторите.

Държавата не проследява резултатите от процедурите

Като пропуск одиторите отчитат и това, че на национално ниво не са извършвани анализи в областта на асистираната репродукция от Министерството на здравеопазването.

“Липсва разработен и установен ефективен механизъм за проследяване на резултата от извършените процедури по асистирана репродукция, финансирани от фонда. Необходимо е изграждането на единен, ефективен подход за осъществяване на обратна връзка с пациентките. Липсата на адекватен механизъм за проследяване на резултатите (клинична бременност и раждане) поражда съмнение в достоверността на постъпилите данни и извършените анализи на успеваемостта“, се казва още в одита.

Споделяне

Още по темата

Още от България