Забавяне на сделката отлага заплатите в ОЦК Кърджали за другата седмица

Валентин Захариев: Защо едновременно се протестира за заплати и за отнемане на концесията?

Валентин Захариев. Сн. БГНЕС

Кризата с неиздължените заплати на работниците от Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали вероятно ще приключи следващата седмица, когато по сметките им ще бъдат преведени дължимите суми. Това каза в четвъртък Валентин Захариев, който е собственик на "Интертръст холдинг" – дружеството, притежаващо 90% от комбината.

ОКЦ спря окончателно работа през декември миналата година, а на 1 март работниците започнаха протести заради забавени заплати.

След два дни отлагане Захариев даде обещаната пресконференция, за да обясни "цялата ситуация" около ОЦК и да обяви има ли сделка за "ГОРУБСО – Мадан", в което "Интертръст" държи 80%.

Няколко дни по-рано Захариев увери, че ще плати на работниците от ОЦК Кърджали с парите от продажбата на ГОРУБСО.

Захариев заяви, че никога не е водил умишлено към фалит предприятията, които е ръководил и намекна, че работническите протести в Мадан и в Кърджали са провокиран от "други интереси икономически в този район".

Договорът за прехвърляне на ГОРУБСО не е изцяло финализиран

Късно в сряда сделката за прехвърлянето на акциите на "ГОРУБСО – Мадан" от "Интертръст холдинг" към консорциума "Върба Батанци" (съставен от "Минстрой холдинг" на Николай Вълканов и КЦМ Пловдив) е била договорена, след като предния ден преговорите са се проточили до късно без резултат, както Mediapool писа в сряда.

В четвъртък сутринта водещият на сутрешния блок на ТВ7 Николай Бареков многократно обвини Mediapool в "лъжа" и настоя министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев да каже какво става със сделката. Добрев каза, че е разговарял с новия собственик Николай Вълканов, който уверил, че договорът е парафиран и остават за договаряне малки подробности.

Сделката по прехвърлянето е "наполовина" подписана, обяви по-късно същия ден Захариев и поясни, че от неговия холдинг подписите са положени, но има "някакво" бавене от другата страна.

Той не съобщи заради какво е бавенето, нито какви са параметрите, още повече, че сделката не била напълно приключила. На базата на договореното обаче от Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще бъде отпуснат нов кредит на "Интертръст" за изплащане на заплатите в ОЦК.

"Сега правим обезпеченията, които банката изисква, но това ще отнеме време. Нашите хора работят по обезпечаването на кредита с ипотеки, което може би ще отнеме два-три дни, докато се предоставят на банката", обясни Захариев.

Дължимите към работниците средства са 1.4 млн. лв.

Защо едновременно се протестира за заплати и за отнемане на концесията?

Валентин Захариев призна, че серия от грешки в управленската стратегия на неговите две дружества – ОЦК и "ГОРУБСО Мадан" - са довели до тежкото им състояние. Ние работехме на загуба в разгара на кризата, когато цените на цветните метали паднаха двойно, каза той. Към това се прибавяло и закъснението от близо две години, докато бъде дадено екологичното разрешително за работа на цинковото производство след произнасяне на съда.

Затова още от миналата година се търси стратегически купувач на завода. Към момента няма кандидати, съобщи Захариев.

Преговори за "ГОРУБСО Мадан" се водят от ноември миналата година, като кандидатите са били трима – ПИБ, "Химимпорт" и "сериозен" кандидат от Китай.

От началото на март започнаха протестите и в ГОРУБСО, които съвпаднаха по време с протестите в ОЦК. Според Захариев в Мадан те са били оглавени от миньор, който е бил назначен на работа на 27 февруари и на практика не е имал нито един работен ден в предприятието.

Захариев попита защо заедно с протестите за заплати са били издигнати и лозунги за смяна на собствеността в двете предприятия и е било искано да се смени концесионерът на мините в състава на рудодобивното предприятие. "Изводите направете сами, аз само давам факти", обърна се той към журналистите.

Как са давани концесии?

Захариев обърна внимание и на неизбежния спор, до който водят раздадените концесии за експлоатация на съседни мини. Така например концесията за мина "Върба Батанци" не може да бъде използвана, защото цялата инфраструктура към мината принадлежи на "ГОРУБСО - Мадан", която има отделна концесия. В първия случай концесията е дадена на дружество на Николай Вълканов, във втория – на Захариев.

Така той оправда интереса на Вълканов към "ГОРУБСО – Мадан", но отбягна отговор дали този интерес е в основата на напрежението в двете предприятия.

Все пак забавянето на заплатите е в рамките на допустимото от Кодекса на труда и не са верни твърденията за многомесечно неизплащане, каза той.

Кой плати на работниците в Мадан?

Валентин Захариев не отговори на въпроса на Mediapool кой даде пари, за да бъдат преведени извънредно миналата събота забавените заплати по сметките на работниците в "ГОРУБСО Мадан". В събота извънредно работиха ДСК и СИБанк, както и служители на БНБ, за да преведат по дебитните карти възнагражденията на работниците. Това стана след натиска на правителството и премиера Бойко Борисов, като бе обявено, че Захариев се е разбрал с кандидата за ГОРУБСО Николай Вълканов.

"Честна дума, не знам, пък и това не е толкова важно, защото хората си получиха парите", отговори на въпроса Захариев. Месечно предприятието отделяло за заплати 700-800 хил. лв.

Видно от протокола за споразумение в преговорите на 23 март, петък, в преговорите са участвали три страни – "Интертръст", представен от Захариев, консорциумът "Върба Батанци" на Николай Вълканов и ПИБ в лицето на директора ѝ Евгени Луканов.

Часове след това пари за заплатите се намериха и влязоха в извънреден порядък в дебитните карти на работниците.

Логично парите са били дадени от ПИБ. Или от държавата.

БСП: Приватизацията на ОЦК е престъпна

По същото време БСП в Кърджали обяви, че приватизацията на ОЦК и придобиването му от Валентин Захариев е била извършена по престъпен начин.

Дружеството е било продадено преди десет години на работническо-мениджърски екип, а след това без знанието на 800 работници акционери акциите им са били продадени на СИБанк, ръководена по това време от Цветелина Бориславова, която от своя страна ги препродала на Валентин Захариев.

След това работниците са били възмездени с по 1.50 лева за акция, като същевременно пазарната цена на акция е била 30 лв., твърдят от БСП.

Подобна информация изнесе в сряда и лидерът на ДСБ Иван Костов. А от БСП в Кърджали обещаха да сезират прокуратурата.

Според Захариев за ОЦК той е платил 22 млн. евро плюс покриване на задълженията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?