Забавянето на "Газпром" спъва плановете му за хегемония на пазара

Забавянето на "Газпром" спъва плановете му за хегемония на пазара
Плановете на премиера Владимир Путин да направи Русия световен доставчик на газ са подкопани от забавяне на проектите на "Газпром", като в същото време Австралия печели договори в Китай, а доставките от САЩ нарастват, се посочва в анализ на агенция Блумбърг, публикуван в ангоезичното издание "Москоу таймс".

"Газпром" отложи инвестиционните решения по проектите за втечнен природен газ (LNG) като например в арктическото находище Щокман. Бяха нужни 6 години и обмисляне на експанзия от 22 млрд. долара в проекта "Щокман-2", първият руски LNG -завод, започнат миналата година.

Докато Русия се бави, "Ексон Мобил" (Exxon Mobil), "Шеврон" (Chevron) и конкурентни доставчици си гарантират дългосрочни договори с "Петрочайна" (PetroChina) от LNG проекти в Австралия и Югоизточна Азия.

"Шел" (Royal Dutch Shell), която е партньор на "Газпром" в Щокман, се стреми да разшири дейностите, за да спечели дял от пазарите в Китай и Индия. Може би вече е твърде късно, казва Михаил Корчемкин, анализатор от "East European Gas Analysis".

Пазарът на втечнен газ се развива твърде бързо и "Газпром" не може да навакса, коментира Корчемкин.

"Газпром" по-скоро трябва да се тревожи за запазването на дела си на европейския пазар, смята той.

"Газпром", който е най-големият производител на газ в света, доставя около една четвърт от необходимия газ на Европа, но загуби пазарния си дял за сметка на Норвегия и Катар. Това се дължи частично и на увеличението от 22% на LNG доставките през миналата година.

Русия се цели в 25 процента от световния LNG пазар основно чрез развитие на газовите находища "Щокман-2", "Щокман" и "Ямал". През септември Путин бе домакин на среща с ръководителите на световни енергийни компании, за да привлече инвестиции в Ямал, което означава "края на света" според местния ненецки език.

"Няма никакъв шанс "Газпром" да вземе 25% от световния LNG пазар. LNG сега е световен бизнес", казва Кейт Бейнбридж от лондонската инвестиционна банка "RS Platou".

Той смята, че за "Газпром" е по-добре да се опита да купи австралийски проект, дела на "Тотал" в йеменското предприятие или да кандидатства за LNG завода на "Бритиш петролиъм" в Индонезия, като се имат предвид проблемите на компанията в Мексиканския залив.

"Газпром" планира участие в LNG проекти в Средния Изток, Африка и Латинска Америка, заявиха от компанията в отговор на въпрос на агенцията, без да дават повече подробности.

"Газпром" трябва да се конкурира с LNG проекта за 37 млрд. долара, развиван от "Шеврон" с "Ексон" и "Шел" в Австралия. "Петрочайна" се споразумя през август за закупуване на 2.25 млн. тона годишно от 2014 година. Договорът е на стойност около 50 млрд. австралийски долара ($44 млрд.).

В Папуа Нова Гвинея "Ексон" развива проект за 15 млрд. долара, който е един от над дузината в региона, насочен към азиатските купувачи.

"Газпром" има амбиции, но конкуренцията и динамиката на търсенето може да имат значително влияние върху плановете за присъствие в САЩ, за дял на европейския пазар и LNG продажбите, коментира анализаторът Валери Нестеров от "Тройка диалог".

Забавянето може да коства на "Газпром" около 12 млрд. долара годишно от пропуснати продажби на близо 40 млн. тона LNG, казва Нестеров.

Световната търговия с втечнен газ нараства, като все повече страни се преориентират към по-чисто гориво, с което да заменят въглищата и нефта.

Световните доставки на втечнен газ нараснаха с 6% до 182 млн. тона през 2009 г.

Япония купува 35% от общите количества, Южна Корея – 14%, Китай- 3%.

Прогнозите са производственият капацитет да се увеличи с над 50 на сто до 2013 г., обяви през юни Международната енергийна агенция.

Износът на втечнен природен газ от Австралия е нараснал с 19% миналата година до 18 млн. тона. Катар изнася 37 млн. тона, Малайзия – 23 млн. тона, Индонезия – 19 млн. тона.

Русия влиза на този пазар с "Щокман-2", което има капацитет от 9.6 млн. тона годишно. През 2009 г. са изнесени 5 млн. тона.

През февруари м.г. директорът на "Газпром" Алексей Милер каза, че компанията ще похарчи 45 млрд. долара да увеличаване на производството на втечнен природен газ, което да достигне 90 млн. тона годишно към 2030 г.

Извън конкуренцията, пред която е изправен "Газпром", нарастващото производство на втечнен газ, както и доставките на шистов газ от САЩ, натиснаха газовите цени надолу. Базисните цени на природния газ в САЩ се понижиха с 14% през тази година, предшествани от спада в предишните две години.

Независимо от понижените цени и нарастващия капацитет на конкурентите, "Газпром" твърди, че ще има достатъчно пазарно търсене за неговия втечнен газ.

Катар има мораториум върху разширяването на капацитета за производство на втечнен газ до 2014 г., докато производствените разходи за добив в Австралия са твърде високи, са отговорили от "Газпром" на поставените от агенция Блумбърг въпроси. Наличието на нови вносители като Сингапур и страни в Близкия Изток означава, че "ще има достатъчно място за всеки", допълват от "Газпром".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес