Според Симеон Дянков

Забавянето на икономиката у нас било заради намаления износ и суровата зима

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков допусна, че през първото тримесечие на тази година нашата икономика ще отбележи спад, каквото допъскане вече направиха редица независими икономисти.

Той намери причината за спада във външни фактори - намаление на износа заради влошаването на икономическата ситуация в редица страни на ЕС, които са традиционни пазари за нашите стоки, и в суровата зима, която блокирала за дълго производствената активност.

Обяснението министърът даде в петък по време на парламентарния контрол.

В следващите месеци в зависимост от случващото се в Европа може да бъде променена Националната програма за реформи, но засега това не се налага, каза още Дянков.

Той припомни, че правителството е ревизирало ръста за тази година на 1.4%, като не изключи и още една ревизия надолу.

"Стига ръстът за 2012 г. у нас да е около 1 процент, нямам притеснения за изпълнението на всичко, което е залегнало в програмата", посочи Дянков.

Според финансовия министър първоначалните данни за приходите в бюджета за март и април са радващи и най-вероятно ще бъде стопен натрупаният от началото на годината дефицит.

Дянков потвърди намерението си да предложи на гласуване от парламента така нареченото "златно правило" - преки данъци да могат да се променят само с квалифицирано мнозинство и заяви, че това няма да попречи на евентуално намаление на ДДС, защото ДДС е косвен данък.

Той повтори и идеята доходите през 2013 г. да бъдат увеличени с повече от инфлацията и да се вземе предвид и производителността на труда.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?