Забавянето в удължаването на живота на V и VІ блок не било страшно

Забавянето в удължаването на живота на V и VІ блок не било страшно

Няма закъснение, което да застрашава удължаването на ресурса на V и на VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в петък, отговаряйки на въпрос в рамките на парламентарния контрол.

За забавяне в процедурите за оценка на остатъчния ресурс на двата работещи реактора ВВЕР-1000 и изготвяне на програма за модернизацията на блоковете, чиито лицензи изтичат през 2017 и 2019 г., съобщи миналата седмица председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Той обаче също обясни, че макар и да има изоставане от две години, то не е фатално и лесно може да бъде наваксано.

Сега Добрев обясни, че удължаването на живота на ядрените мощности в Козлодуй е приоритет номер едно на правителството. "АЕЦ "Козлодуй” и "Българският енергиен холдинг" много добре знаят своите задачи и отговорности. Знаят, че това са процедури, които са приоритетни и трябва да бъдат гласувани например в бордовете по най-бързия възможен начин, когато настъпи този момент, така че в никакъв случай няма да допуснем забавяне, което да доведе до застрашаване на удължаването на ресурса на V и на VІ блок", посочи министърът на икономиката.

Работата, възложена на консултанта по проекта АЕЦ "Белене" е към своя край, допълни той пред парламента. Извършените от HSBC множество анализи и изследвания - пазарно проучване на българския и регионалния електроенергиен пазар, различни сценарии за развитието им, анализи за цената и възможностите за реализация на енергията от АЕЦ "Белене", още не били внесени в министерството на икономиката. Щом това стане, те ще бъдат внесени в парламентарната комисия по икономика и енергетика, обеща за пореден път Добрев.

Той обясни още, че мандатното споразумение с HSBC предвижда възможност договорът да се прекрати от възложителя без последният да дължи допълнителни плащания или обезщетения. От думите му обаче не стана ясно дали такива действия ще се предприемат.

Министърът коментира, че според разгледаните хипотези в докладите на HSBC в едни случаи проектът АЕЦ "Белене" е печеливш, а в други - не. Липсата на подписан договор за инженеринг, доставка и строителство вече повече от пет години, невъзможността да бъде определена окончателната цена на централата при подписаното споразумение от 2006 г. , както и нерешени въпроси от типа - справедливо разпределение на рисковете между страните, оценка на разходите по проекта, както и окончателно уточняване на финансирането и неговите параметри доведоха до този край (спиране на ядрения проект – бел. ред), каза Добрев.

Проектът "Белене" е ефективен и конкурентен в три от разглежданите четири варианта от консултанта HSBC, заяви депутатът от БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. В четвъртия вариант ефективността е под въпрос, ако цената на природния газ от 2010 г. насам пада, както и цената на въглеродните емисии, но това е абсурден сценарий, заяви Овчаров. Той запита и кой сценарий показва, че Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде по-ефективен.

В отговор министър Добрев запита как може да бъде преценена ефективността на АЕЦ "Белене", като не се знае колко ще струва централата. Не говорим само за цената на централата, а и на цялата съпътстваща инфраструктура, отбеляза министърът. Вие четете една част от документацията, представена от HSBC, но може да се чете и друга част, например това, че така предложеният от руската страна договор не би могъл да привлече какъвто и да било стратегически инвеститор, защото целият риск е за българската държава - риск от удължаване на срока, от възникнали допълнителни разходи и т.н., посочи Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?