Забавят се още изравнителните сметки за парно

Налага се преизчисляване на изравнителните сметки за парно заради открита грешка в методологията за определянето на консумацията на отоплителните тела и сградната инсталация. Сега ще се правят поправки в нормативната уредба и затова издаването на фактурите ще се забави допълнително. Първите изравнителни сметки ще започнат да се пускат на потребителите в най-добрия случай в края на август, съобщиха от Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство в четвъртък.

След като събрали част от показанията на уредите за дялово разпределение за консумацията през отоплителния сезон и ги заложили в софтуера си за пресмятане на изравнителните сметки, топлинните счетоводители открили аномалии. Оказало се, че новата методика, при която има определена максимална мощност на радиаторите, праща прекалено много енергия  в сградната инсталация. Според Тодор Кузманов, председател на организацията, това се дължи на прекалено многото служебно изчислявана енергия от щранговете в баните, където липсват топломери, както и заради неотчетените апартаменти.

При 3-4 жилища, на които не са снети показанията, в сградната инсталация отиват около 70 процента от общото количество топлина, каза Кузманов. Мария Савова от "Бруната" допълни, че е установено, че досегашната горна граница, която клиентите приемаха за отдаване в общите  тръби – 30 процента, всъщност е минималното количество, минаващо през сградата.

Така всъщност не се решава проблемът с изкривените сметки, коментират от асоциацията на топлинните счетоводители.

Затова Министерството на икономиката и енергетиката е започнало промяна на наредбата. Правим всичко възможно корекциите да се приемат бързо, за да получат хората изравнителните си сметки преди началото на следващия отоплителен сезон, каза Любка Георгиева, експерт по топлофикациите в ресорното ведомство и член на Управителния съвет на "Топлофикация-София". Тя допълни, че се обмисля как да се реши проблемът с хората, които не осигуряват достъп до жилищата си за отчитане на  топломерите, но се въздържа да коментира идеите в тази насока, докато не добият окончателен вид.

В момента на потребителите, чиито уреди не са отчетени, се начислява максимална мощност на радиаторите като наказателна мярка. Те обаче имат право три месеца след като са получили изравнената си сметка и видят голямата сума да поискат засичане като си платят за това. За това те плащат по около 5 лв. за посещението и по 2.50 лв. за засичането на всеки топломер.

Обикновено след отчитането на уредите, сметките на тези абонати се намаляват, но на съседите им се повишават. Причината е, че заради нереално високите начислени показания на отсъстващите, са вписани прекалено ниски единици за сградната инсталация за редовните клиенти. "Това, че клиентите първо получават сметка, че трябва до доплатят 100 лв., а после се оказва, че трябва да дадат повече, влошава  доверието на хората в дружествата", коментира Георгиева.

Проблемът със щранг лирите ще гледаме да решим като технологично намалим подаваната енергия към тях, за да може повече топлина да минава през телата с измервателни уреди и да намалим единиците, които трябва да се разпределят служебно на абонатите, допълни държавният експерт.

"Ще направим всичко да не се влиза в новия отоплителен сезон без изравнителни сметки, но за нас е по-важно да дадем коректни изчисления на абонатите, отколкото да се бърза", отбеляза Кузманов.

От Асоциацията на  топлинните счетоводители отново призоваха хората да осигуряват достъп до жилищата си в определените дати за отчитане на уредите или ако нямат възможност да са вкъщи по това време, да се свържат с фирмата си за дялово разпределение и да поискат индивидуална дата в удобен ден и час.

Фирмите припомниха още, че съгласно новата наредба топломери трябва да се монтират и на пломбираните радиатори. 

Споделяне

Още от България