Забелязва се слабо оживление на ипотечния пазар

С 10% са се повишили запитванията за ипотеки през октомври в сравнение със септември, сочат данни на консултантите от КредитЦентър, оповестени в понеделник. Според организацията отпуснатите кредити също са регистрирали ръст, но не уточняват с колко. Движение нагоре отбелязва и процентът на финансиране от страна на банките, а единственият показател, отбелязал понижение през октомври тази година, е възрастта на кредитополучателите, уточняват от КредитЦентър.

Ръстът на средния отпуснат кредит, който достигна 36 800 евро за страната, се дължи на зачестилите покупки на тристайни и по-големи апартаменти. Друга причина е повишеният процент на финансиране, който в някои случаи – за по-ликвидни имоти и при хора със стабилни доходи достига 80% от цената на имота.

Младите хора продължават да бъдат по-активни на пазара на ипотечни кредити. Според агенциите за недвижими имоти пенсионерите участват на имотния пазар основно като продавачи или участници в двойни сделки. Младите с характерния за възрастта си оптимизъм показват по-висока решителност при вземането на решения и често за кратко време успяват да сключат изгодна сделка. Обективно погледнато, по-голям процент от тях имат и по-добри перспективи за доходите в общия случай поради по-доброто образование и възможността за получаването на кредит с по-дълъг срок, показва анализът на консултантската компания.

Все по-активни в желанието си да отпускат ипотечни кредити, банките все още не са готови да финансират закупуването на парцели, тъй като загубата в стойността на този тип собственост продължава да е твърде голяма, а предлагането е много голямо.

И през октомври почти всички ипотечни кредити са били за покупка на имот, като с оглед на предстоящия зимен сезон впечатление прави появата на кредитиране за строителство и ремонти.

По-високите изисквания на банките по време на кризата извадиха от пазара на ипотечни кредити групата на домакинствата с доход между 750 и 1500 лв. Тези потребители не са активни дори в по-малките градове, тъй като за повечето от тях ангажирането с дългосрочен кредит при ръст на безработицата е изключително рискова постъпка. Добрата новина на пазара у нас е правилната самооценка, която потребителите се научиха да правят за последните 18 месеца, отчитат от КредитЦентър.

През октомври близо 80% от запитванията за кредити са били реални – т.е. избраните имоти и доказаните доходи са били преценени от самия клиент достатъчно добре, за да може той да получи и одобрение за кредит от банката.

Очакванията на КредитЦентър са през ноември пазарът да покаже по-високи от сегашните стойности, като е възможно това да бъде и най-силният период за отиващата си година.

Споделяне

Още от Имоти