Зъболечението на социално слаби да се финансира от фонд, предлагат стоматолози

Да се създаде фонд, който да финансира зъболечението на социално слаби и здравната каса да спре да финансира дейности, увреждащи зъбния статус на хората поискаха в понеделник от Сдружението на българските зъболекари.

"Съществува едно безхаберие в държавата, за съжаление, изцяло подкрепяно от Българския зъболекарски съюз, който абсолютно нищо не прави да промени Националния рамков договор, който преподписва. Договорени са две дейности, които изцяло насърчават обеззъбяването на хората, а именно - изваждането на зъба, което се плаща от касата, и то - част от него, и пломбирането със средства, материали и медикаменти, които не се използват в света повече от 30 до 50 години", коментира зам.-председателят на организацията д-р Георги Цалов.

Според анализа на сдружението, зъбното здраве на българина се влошава с всяка изминала година. Едва 8% от българите нямат проблеми със зъбите. Само 20 на сто от децата на пет- и шестгодишна възраст не се нуждаят от зъболекар.

"Ако в София почти всички деца имат по някой развален зъб, то в малките населени места има деца с по три-четири извадени постоянни зъба", коментираха още зъболекарите. От сдружението на българските зъболекари настояха за среща с министъра на здравеопазването, на която да предложат стратегия за развитието на денталната помощ.

"Над около 1 млн. деца, кърмачета, практически нямат достъп до здравноосигурителния пакет. Възрастните пенсионери - над 2.5 млн. души нямат достъп до пакет здравна помощ, тъй като те нямат зъби в устата, а Здравната каса плаща работата върху зъби", каза Цалов.

Споделяне

Още от България