Зъболекари настояват държавата да финансира лечението на деца, бременни и спешни случаи

Зъболекари настояват държавата да финансира лечението на деца, бременни и спешни случаи

Държавата да финансира напълно денталното лечение на деца, бременни и спешни случаи. За това настояха в понеделник представители на Сдружението на българските зъболекари, съобщи БТА. Към момента НЗОК отделя за дентална помощ годишно 157 млн. лв., което е крайно недостатъчно, а хората недоволстват от минималните услуги, които се финансират от нея, каза д-р Анатолий Кънев, председател на сдружението. По думите му това е причината пациентите да не се лекуват и да търсят дентална помощ, когато вече се налага вадене на зъб.

От сдружението искат общината да осигури помещения за два кабинета, като в единия ще се обслужват спешните случаи, а в другия - хора в неравностойно положение. По думите на д-р Кънев сдружението настоява пред общината за кабинетите вече четвърта година, но е получило отказ. В тези кабинети ние ще работим безплатно, подчерта той.

Д-р Кънев каза още, че лекарите по дентална медицина трябва да се лицензират на всеки пет години от лицензиращ орган, определен от държавата. По думите му има проблеми и във възможността за специализация на младите лекари по дентална медицина, както и липсата на места за специализанти.

Сдружението на българските зъболекари е наградило д-р Юрий Василев от Тутракан с приза "Зъболекар на годината".  

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?