Зъболекарка източила 16 896 лв. от здравната каса

Стоматоложката от Пловдив е в ареста за 72 часа

Сн.Архив

Пловдивска зъболекарка е обвинена, че в периода от декември 2013 г. до октомври 2014 г. e източила 16 896 лв. от районната здравна каса чрез използване на документи с невярно съдържание. Това съобщиха от Районната прокуратура в Пловдив, която наблюдава разследването.

От прокуратурата не съобщиха името на обвинената, а само инициалите ѝ - К.Н. Тя е задържана за 72 часа.

Зъболекарката отчитала фиктивни прегледи пред РЗОК, а от касата ѝ плащали по представените фактури. Средно за месец сумите варирали от от 4700 лв. до 6400 лв.

Голяма част от пациентите ѝ са деца, на които са изписани пълни пакети договорени дейности. Установени са 136 деца на възраст до три години, за които стоматоложката отчела пред РЗОК пакетни дейности в пълен размер, за което и получила сумата от 16 896 лв.

От обвинението допъллват, че всички деца са от ромските махали на Пловдив, от бедни семейства, които не са в състояние да ги водят на зъболекар. От показанията на родителите им е установено, че не знаят къде се намира кабинетът на обвиняемата, децата им не са водени на зъболекар и не са имали необходимост от такива услуги.

Събрани са доказателства, че зъболекарката е била подпомагана от други лица, които са набавяли здравно-осигурителни книжки на децата и са ѝ ги носили срещу 25-30 лева на книжка. За 24 часа са задържани още трима.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?