Заболелият в Индия български полицай успешно транспортиран до ВМА

Заболелият в Индия полицай от Варна Филип Филев вече е в България. Той бе транспортиран от Делхи до София с правителствения самолет "Фалкон". Летателната машина е била оборудвана със специална техника, съобщи МВР във вторник.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов за пореден път доказа, че не жали средства, за да помогне на всички изпаднали в нужда българи, независимо в коя част на света се намират. На 15 март Борисов разпореди самолетът на властта да транспортира от Индия до България Филев.

Полицаят бе в Индия на тримесечно обучение по програма на индийското правителство.

В края на февруари здравословното състояние на служителя на реда рязко се влоши и той бе приет по спешност в болница. След лечение показателите му са стабилни, но е необходимо възстановяване с физиотерапия, съобщиха от Министерския съвет.

За пръв път премиерът Бойко Борисов прати правителствения самолет да прибере болен сънародник зад граница веднага след встъпването си в длъжност. Тогава "Фалкон"-ът летя до Иран, за да вземе изпадналият в кома моряк Панко Тодоров, плаващ под панамски флаг.

Тодоров бе лекуван във ВМА, където е настанен и Филев. От МВР съобщават, че полетът от Делхи е продължил 11 часа като екипът от специалисти на ВМА е осигурил пълен медицински контрол на пациента. Медиците са били в готовност за реанимация във всеки един момент.

Специализираният авиомедицински екип от подполковник Емил Кържин и медицинската сестра сержант Мария Борисова са се грижили за оптималния комфорт на Филип Филев и са осъществявали мониторен контрол и наблюдение на жизнените му функции, добавят от МВР.

С пристигането във ВМА Филев е настанен в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Според първоначалния преглед на медиците той е контактен и адекватен, но с нарушено движение на крайниците.

Предстои пълен обем от изследвания и консултация с екип от специалисти, съобщават от ВМА.

Споделяне

Още от България