Заболяване и заседание по "Килърите" отложиха края на делото "Белнейски"

Заболяване на двама от адвокатите на подсъдимия за убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски Лазар Колев, и ангажимент на третия му защитник по делото "Килърите" отложиха заседанието на Върховния касационен съд (ВКС) в понеделник.

 

На него върховните магистрати трябваше да изслушат пледоариите на двете страни в процеса "Белнейски" и да обявят казуса за решаване. Така делото бе отложено за 4 април.

 

Адвокатът на семейство Белнейски – Иво Найденов, който също е ангажиран с процеса срещу т. нар. банда за мокри поръчки "Килърите" в Шуменския окръжен съд, коментира, че ако колегата му Димитър Марковски се бе явил във ВКС, това нямаше да възпрепятства заседанието в Шумен.

 

По думите му това е опит на другата страна "да продължи агонията на семейството (Белнейски – бел. ред.) с още два месеца". Като аргумент Найденов добави, че от началото на делото в Шумен адвокат Марковски се е явявал само на някои от заседанията.

"Очаквах да свърши всичко. На следващата дата мисля, че всичко ще бъде наред", каза Фани Белнейска, майка на двете убити момичета. Тя очаква ВКС да потвърди досегашните две решения на съда, според които Лазар Колев трябва да изтърпи доживотна присъда.

"За мен никога няма да свършат нещата. Става въпрос за децата ми. Те са винаги с мен, никога не мога да спра да мисля за тях. За някои може би ще свършат нещата, но не и за мен", каза още Фани Белнейска.

В края на ноември м. г. апелативните магистрати в Пловдив потвърдиха присъдата на Пазарджишкия окръжен съд "доживотен затвор без право на замяна" за единствения обвинен за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски. Той е осъден да заплати на родителите на момичетата обезщетение от 400 000 лева.

Според апелативните съдии обвиненията срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана. Магистратите са направили изчерпателен анализ в 120 страници на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина. Материалите по делото са събрани в 30 тома.

Пред ВКС защитата на Колев ще иска делото да бъде върнато за разглеждане по същество заради процесуални пропуски, допуснати още на първа инстанция в Пазарджишкия съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?