Заболяване на един от кандидатите отложи избора на шеф на апелативната спецпрокуратура

Емилия Русинова, сн. БГНЕС

Изборът на ръководител на Апелативната спецпрокуратура, който трябваше да бъде проведен от прокурорската колегия на ВСС в сряда, бе отложен за 26 септември заради заболяване на един от двамата кандидати – градският прокурор на София Емилия Русинова.

Тя е смятана за абсолютен фаворит за поста, след като другият кандидат е известният критик на главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев – следователят Бойко Атанасов.

Постът бе овакантен, след като предишната шефка на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова подаде оставка по лични причини. Емилия Русинова е от близките до Цацаров прокурори, като пое Софийската градска прокуратура от Христо Динев.

Бойко Атанасов пък е в отявлен конфликт на Цацаров, след като преди две години обяви, че главният прокурор ползва столичното следствие като "шпицкоманда". През т.г. нападна и шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, обвинявайки го за "пазарлък с организирани престъпни групи" и "сключване на срамни споразумения" по делото за крупни данъчни измами, станало известно с името на МВР акцията "Недосегаемите".

Впоследствие прокурорската колегия на ВСС единодушно образува срещу него дисциплинарно производство.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?