Забрана на кодираните социологически класации в изборния ден

Забрана на кодираните социологически класации в изборния ден

Нова забрана готвят депутатите по повод изборите, този път тя касае публикуването на социологически проучвания 48 часа преди изборите. Текстът, който е част от проекта за нов Изборен кодекс и с който Mediapool разполага, гласи: "Резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите не могат да се огласяват под каквато и да е форма, включително и скрита такава (класация на песен, използване на разнообразни форми за внушение към определени партии и коалиции други подобни) 24 часа преди изборния ден до края на изборния ден на територията на страната“.

Тъй като забраната за оповестяване на социологически проучвания важи и до този момент, редица медии прибягват до "хитрината" да обявяват данни от екзит -пол в изборния ден под някаква скрита форма – класации на песни, на книги, стихове, менюта с напитки и коктейли и пр. Независимо, че излъчването на подобни прогнози е било атакувано в съда, досега никога не се е стигало до осъждане на медия.

Ако депутатите приемат подготвения текст, който е част от обемистия проект на кодекса, "надлъгването" при евентуални съдебни дела би се затруднило, но не е сигурно, че пак ще се стигне до присъда за някоя медия, коментираха юристи.

Проектът за Изборен кодекс, подготвян вече над половин година от временна парламентарна комисия, вече е раздаден на отделните парламентарни групи, за да се запознаят с него и да дават свои предложения.

Председателят на комисията Искра Фидосова (ГЕРБ) преди повече от месец прогнозира пред Mediapool, че проектът ще мине на първо четене до лятната ваканция. Това обаче едва ли ще се случи, тъй като проектът не е депозиран в деловодството и не е минал във водещата правна комисия.

Постоянна изборна администрация

ГЕРБ, под чиято инициатива се сформира комисията и които още след спечелването на изборите м.г. обещаха унифициране на изборните правила, не са се отказали и от идеята си към Централната избирателна комисия (ЦИК) да създадат постоянно действаща изборна администрация. Тя ще се нарича секретариат в състав до 7 души. В проекта обаче не е изяснено кой ще ги назначава, на какви условия ще отговарят кандидатите, в какви правоотношения ще работят, какъв статут ще имат и пр.

Функциите на "секретариата“ ще са да поддържа единен регистър на избирателите; да отговаря за издаването и снабдяването на избирателите с книжа; да поддържа регистър на политическите партии и коалиции за участие в изборите; да поддържа електронен регистър за издадените удостоверения за гласуване на друго място;да поддържа Интернет страницата на комисията.

По време на обсъждането на текста, който е предложен от мнозинството, представителите на опозицията няколко пъти заявиха, че няма нужда от такава администрация, особено предвид намерението на управляващите за свиване на държавните разходи и съкращаване на администрацията.

Да спре роенето на коалициите

Интересен и нов е текстът в проекта, който засяга роенето на коалициите, особено местните. Той гласи, че "партиите в състава на една коалиция, регистрирана на в ЦИК не могат да се регистрират самостоятелно в общинската избирателна комисия, нито да влизат поотделно, извън коалицията, в която са регистрирани в ЦИК в други коалиции на територията на общината“.

В отделна глава е предвидено и гласуването по електронен път и Интернет. Мнозина депутати изразиха мнение, че едва ли ще се случи през следващите няколко години, предвид икономическата криза и орязването на парите.

Въвеждането на такова гласуване по различни изчисления струва няколко милиона.

Проектът предвижда още даренията да не надхвърлят 10 000 лв. от едно физическо лице за всеки вид избор. Забраняват се анонимните дарения, както и тези от фирми и едноличните търговци.

"Когато кампанията се финансира със собствени средства на кандидата, той представя декларация за произхода на средствата“, пише още в документа.

Приходите и разходите, свързани с предизборната кампания, на стойност над 5000 лв. се извършват по банков път, гласи друг текст. За да може да се хванат обаче разходите под тези 5000 лв., те също трябва да са по банков път, иначе текстът се обезсмисля.

Партиите и коалициите създават публичен регистър на дарителите, който се поддържа най-малко 6 месеца след провеждането на изборите. Не е ясно обаче как ще стане тази публичност, след като не е предвидено съответните партии да го качват в Интернет.

По повод предизборната кампания се предвижда и друго - хрониките по БНТ и БНР да не се заплащат.

Иначе се запазва пропорционалната система при избор на народни представители и евродепутати, 4 - процентната бариера за Народно събрание и 31-те района за националните избори.

Запазва се и преференцията за евродепутатите, която досега бе 15 процента, но няма единно мнение за преференция за парламентарни избори, което не е и уточнено в разпространения проект на кодекс.

Не е махнат т.нар. имунитет кандидатите за народни представители и застъпници, което бе широко прокламирано от ГЕРБ. Такъв имунитет имаха кандидатите за депутати т.нар. братя Галеви.

Споделяне

Още по темата

Още от България