Забрана на течностите за чистачки с метанол искат от "Активни потребители"

Забрана на течностите за чистачки с метанол искат от "Активни потребители"

Забрана за продажбата на течностите за чистачки, които съдържат метанол, за да опазва здравето на потребителите, поискаха от асоциация "Активни потребители" в четвъртък.

Председателят на организацията Богомил Николов се позова на предложение на Европейската комисия за такова ограничение, направено през октомври 2016 г. Регламентът трябва да бъде одобрен по съкратена процедура – без да минава през Европейския съвет и Европейския парламент. В момента предложението е на етап да получи одобрение от отделните държави.

В публичното пространство вече се коментира идеята страните да имат възможност за дерогация. Това означава всяка страна сама да решава дали да прилага регламента или не, което на практика ще го обезсмисли, коментират от асоциацията.

Всички проучвания на научните комитети посочват, че метанолът е опасен за здравето. Течността за чистачки е най-масовият продукт, който съдържа веществото метанол и излага потребителите, и в частност шофьорите, на риска от вдишване на метанол., допълват от "Активни потребители", откъдето са направили проверка на продажбите на течност за чистачки.

Установено било, че във веригите бензиностанции не се предлагат течности за чистачки, съдържащи метанол. Те се продават основно в супермаркетите и веригите с продукти за дома. Открити са три продукта, при които едната пиктограма – череп и кости – е заменена със знак "внимание“, което не е правилно. При един продукт липсва надписът "опасно за здравето, уврежда органите“. А при третия са установени и двете нарушения, обясни Николов.

Преди да бъде въведена забраната за продажба на течност за чистачки с метанол, от асоциацията настояват продуктите с метанол да се предлагат на отделни рафтове от тези без. Засега търговските вериги не са длъжни да го прилагат, но от асоциацията планират да изпратят писмо до Сдружението за модерна търговия с апел да показват по-отчетливо различните продукти.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?