Забрана за строежи в парк "Бедечка" прие регионалната комисия в НС

Забрана за строежи в парк "Бедечка" прие регионалната комисия в НС

Мораториум върху застрояването на парк "Бедечка" в Стара Загора за три години одобри с пълно единодушие парламентарната комисия по регионално развитие в Народното събрание. Всичките 12 присъстващи депутати от всички партии подкрепиха предложението на Реформаторския блок за спиране на строежите в парка.

Предвижда се забраната да продължи 3 години и да има обхват върху всички строителни дейности и върху издаване на разрешения за строеж на територията на "Бедечка".

Целта на мораториума е да се спре прилагането на влезлите в сила подробни устройствени планове, както и изменения, допълнения и нанасяне на нови имоти в кадастъра и имотния регистър в границите на тези имоти.

След протести на старозагорци Общинският съвет наложи мораториум върху строителството в парка през ноември 2016 г.

"За по-малко от три месеца от решението на общинския съвет от две жилищните кооперации в парка вече станаха четири, а за още два месеца, в които няма да има парламент, ще станат поне 12 и тогава парк "Бедечка" вече няма да го има. От парк квартал става, но от квартала парк – не", заяви депутатът от РБ Димитър Танев, който е вносител на предложението за мораториум.

Той аргументира позицията на РБ с това, че за трите години, в които мораториумът ще е в сила, местната власт ще има възможност да намери балансирано решение за запазване на зелените площи и парка от агресивно застрояване, както и за ефикасно обезщетение на собствениците. Парк "Бедечка" трябва да остане парк, каза Танев.

Найден Зеленогорски, председател на парламентарната регионална комисия и съпредседател на парламентарната група на РБ, посочи, че РБ внася мораториума, защото големите градове изпитват хроничен недостиг на чист въздух, а опазването на природата и парковете в градската среда е приоритет за Десните.

Всички искаме да отглеждаме децата си в чиста среда, не можем да допуснем това застрояване да продължава и мораториумът ще даде възможност на местната власт да намери доброто решение, каза още Зеленогорски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?