Забрана за строежи в парк "Бедечка" прие регионалната комисия в НС

Забрана за строежи в парк "Бедечка" прие регионалната комисия в НС

Мораториум върху застрояването на парк "Бедечка" в Стара Загора за три години одобри с пълно единодушие парламентарната комисия по регионално развитие в Народното събрание. Всичките 12 присъстващи депутати от всички партии подкрепиха предложението на Реформаторския блок за спиране на строежите в парка.

Предвижда се забраната да продължи 3 години и да има обхват върху всички строителни дейности и върху издаване на разрешения за строеж на територията на "Бедечка".

Целта на мораториума е да се спре прилагането на влезлите в сила подробни устройствени планове, както и изменения, допълнения и нанасяне на нови имоти в кадастъра и имотния регистър в границите на тези имоти.

След протести на старозагорци Общинският съвет наложи мораториум върху строителството в парка през ноември 2016 г.

"За по-малко от три месеца от решението на общинския съвет от две жилищните кооперации в парка вече станаха четири, а за още два месеца, в които няма да има парламент, ще станат поне 12 и тогава парк "Бедечка" вече няма да го има. От парк квартал става, но от квартала парк – не", заяви депутатът от РБ Димитър Танев, който е вносител на предложението за мораториум.

Той аргументира позицията на РБ с това, че за трите години, в които мораториумът ще е в сила, местната власт ще има възможност да намери балансирано решение за запазване на зелените площи и парка от агресивно застрояване, както и за ефикасно обезщетение на собствениците. Парк "Бедечка" трябва да остане парк, каза Танев.

Найден Зеленогорски, председател на парламентарната регионална комисия и съпредседател на парламентарната група на РБ, посочи, че РБ внася мораториума, защото големите градове изпитват хроничен недостиг на чист въздух, а опазването на природата и парковете в градската среда е приоритет за Десните.

Всички искаме да отглеждаме децата си в чиста среда, не можем да допуснем това застрояване да продължава и мораториумът ще даде възможност на местната власт да намери доброто решение, каза още Зеленогорски.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес