Забрана за улов на риба влиза в сила от 15 април

Глобата за нарушаване на забраната е между 1500 и 3000 лв.

Забрана за улов на риба влиза в сила от 15 април

От 15 април влиза в сила забраната за улов на риба в размножителния период. Това е посочено в заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съобщиха от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Уловът на калкан в Черно море е забранен до 15 юни. По време на размножителния период на калкана се забранява всякаква риболовна дейност, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване на брега и продажба, посочват от ИАРА.

С масови проверки инспекторите на агенцията и тази година ще следят за спазването на забраната и ще преустановяват евентуални нарушения.

От 15 април до 31 май е в сила забраната за улов на пролетно – лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина, а за рибностопанските обекти на височина от 500 до 1500 м забраната е в сила от 1 май до 15 юни 2019 г.

От 15 април до 15 май включително е забранен уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав.

В същия период 15 април – 15 май е забранен и уловът на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред волта.

Има водни обекти на територията на страната, в които е разрешен любителският риболов през периода на забраната и те са описани подробно в заповедта на министър Порожанов.

"Активната ни борба срещу незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов продължава и отново в периодите на забраните за улов ще вложим силите си в стриктен контрол чрез множество проверки. Една от целите ни е категорично да пресечем нарушенията по време на размножителния период на рибите и вярвам, че тази година резултатите ще бъдат още по-добри", казва изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.

Глобата при нарушение на забраната на риболов в размножителния период е между 1500 и 3000 лв.

Споделяне

Още от Бизнес