Забраната чужденци да притежават ниви у нас ще бъде смекчена

Публичните компании няма да бъдат глобявани, ако имат земя, а техни акции държат офшорки или граждани на страни извън ЕС

Забраната чужденци да притежават ниви у нас ще бъде смекчена

Депутатите са на път да облекчат частично забраната чужденци или офшорни компании да притежават земеделски земи в България. Тя беше въведена през миналата година, а наскоро парламентът реши, че от 1 май на нарушителите ще се налагат глоби от 100 лв. на декар, а при повторно нарушение - по 300 лв.

В сряда бюджетната комисия в парламента реши, че санкциите няма да важат за публичните компании, които притежават ниви и в същото време сред акционерите им има офшорни компании или чужденци от страни извън ЕС. Изключението беше направено чрез приетия на второ четене от комисията Закон за пазарите на финансови инструменти. Поправката е внесена от депутатите Мартин Димитров, Румен Христов и Настимир Ананиев от Реформаторския блок.

Преди време Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, работодателски организации, организациите на инвестиционните посредници и на публично търгуваните дружества, на пенсионно-осигурителните дружества и Българската фондова борса (БФБ) алармираха, че забраната поставя под риск бизнеса на компании с пазарна капитализация от 1.5 млрд. лв. Те притежават общо около 500 000 дка ниви. Акциите им обаче се търгуват на борсата и могат да бъдат купени от всякакви инвеститори - включително офшорни компании и чужденци от трети страни. Така публичните дружества се явяват нарушители на ограничението за притежаване на ниви, а не могат да принудят инвеститорите да продадат акциите си или да им забранят да ги купуват.

Изходът беше или да продадат нивите, които притежават, с което да сринат цените на пазара, или да закрият дейността си. В противен случай щяха да отнесат поне 50 млн. лв. санкции.

“Не може забраната и глобите да се отнасят до публични компании, защото те не могат да контролират дали чужденци купуват акции от тях”, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Забраната за непублични компании със собственици от трети страни или офшорни зони да притежават земя в България остава.

С измененията на закона се предлага още, когато офшорни компании закупят акции от публично дружество, инвестиционните посредници по сделката да подадат информация за истинските собственици на купувача в Националната агенция за приходите. Това трябва да стане до 7 дни от придобиването.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес