Забраната да се продават енергийни напитки на деца може да се размине

Здравната комисия в парламента прие в сряда на първо четене пълната забрана за пушене от 1 юни с пълно мнозинство. По всяка вероятност обаче между първото и второто четене на Закона за здравето ще отпадне забраната да се продават енергийни напитки на деца до 18 години, тъй като тази мярка трябва да се съгласува с ЕК.

В подкрепа на забраната за пушене се изказаха депутати от всички партии. Мая Манолова от левицата заяви, че подкрепя забраната и ще се постарае да убеди и останалите си колеги от парламентарната група да я подкрепят. Манолова обаче заяви, че ресторантьорите са били подведени от правителството да направят инвестиции, мислейки, че забраната ще се въведе по-късно. По данни на бранша са били направени инвестиции от 50 млн. лева за поставяне на прегради и вентилация в заведенията.

Депутатът от ДПС Нигяр Джафер посочи, че тя лично подкрепя забраната, макар да не е сигурна, че това ще бъде позицията на останалите депутати от групата.

След гласуването здравният министър Стефан Константинов изрази задоволството си от подкрепата. От думите му стана ясно обаче, че забраната за продажба на енергийни напитки ще претърпи промяна, а може и въобще да отпадне. Причината е, че подобна забрана попада извън обхвата на хармонизираното европейско законодателство и по тази причина мярката трябва да се съгласува с ЕК, а тя - с всяка страна поотделно. Страната ни обаче изобщо не е започнала такава процедура и това тепърва ще се прави.

Константинов коментира, че държи да остане забраната за реклама на напитките, а за продажбата тепърва ще се уточнява. Възможно е и да бъде свалена възрастовата граница до която е забранено.

Споделяне

Още по темата

Още от България