Забраната на ниви за чужденци остава, очаква се поземлен евронаръчник

Забраната върху продажба на на земеделска земя за чужденци остава до излизането на наръчник на Европейската комисия, съдържащ критерии кое в управлението на поземлените отношения е допустимо спрямо основното европейско законодателство. Този документ се очаква да е готов до есента, а от Европейския парламент са поискали от ЕК да наложи мораториум върху наказателните процедури, заведени срещу България и още четири европейски държави за това, че имат ограничения за продажбата на ниви на чужденци. Това стана ясно ясно от брифинг в четвъртък в парламента на председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателя на земеделската комисия Десислава Танева, на правната - Данаил Кирилов, и на евродепутата от ЕНП и член на земеделската комисия в Европарламента Владимир Уручев, който е докладчик по темата.

Представителите на управляващата партия ГЕРБ обявиха, че мислят за нова регулация на поземлените отношения и баланс между европейското и националното законодателство, а не как да забранят продажбата на земеделска земя на чужденци. Това стана

Преди седмица земеделското министерство внесе законови поправки за отпадане на въведеното през 2014 г. правило за уседналост от пет години при покупката на земеделска земя в България. Според Брюксел обаче това ограничение нарушава основни свободи в Европейския съюз (ЕС) като движение на хора, стоки, услуги и капитали. ЕК започна наказателна процедура срещу страната и има опасност от минимум 830 хил. евро еднократна глоба, която може да бъде съпроводена от ежедневна санкция от 660 евро до отпадане на ограничението.

Това намерение провокира острата реакция на БСП , а в сряда след срещи с парламентарните сили лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че всички партии в Народното събрание с изключение на ДПС са се обединили около идеята да водят разговори с Брюксел за запазване на възможност за ограничаване на продажбата на земеделска земя на чужденци, тъй като такъв бил "българският национален интерес".

Сега Цветанов ѝ благодари за "протегната ръка", но не пропусна язвително да отбележи, че изглежда евродепутатите от БСП не са информирали лидера си, че предстои ЕК да издаде нещо като "наръчник, пътна карта кое в управлението на подземлените отношения е допустимо и кое - не".

От думите Владимир Уручев се разбра, че България ще изчака наесен да е готов този евронаръчник за поземлените отношения, който се разработва след доклад на Европарламенто от пролетта. В него се констатира, че заради свободното движение на капитала и заради свободното купуване на земеделска земя се е стигнало до концентрация на собственост, в т.ч. и навлизане на "капитали със спекулативен характер". Това е позволило в селското стопанство да навлязат инвестиционни фондове, които нямат нищо общо със земеделието, както и чисто спекулативни капитали от трети страни, посочи Уручев.

Именно този доклад препоръчвал замразяване на наказателните процедури срещу страните-членки, в които има забрана за продажбата на ниви на чужденци, тъй като този специфичен пазар се нуждае от нови регулации. Причината е, че земята не може да се разглежда като обикновена стока, тя е краен ресурс, постоянно подложена на заплахи от човешката дейност, инфраструктурни и енергийни проекти и климатични промени, обясни евродепутатът от ГЕРБ. Той допълни, че свободното движение на капитали не е абсолютна норма и уточни, че почти всички стари държави-членки са въвели ограничения при сделките със земеделска земя под различни форми.

Управлението на земите е изцяло в компетенцията на всяка отделна страна, а не споделена компетентност на ЕК, каза още Уручев. Според него Брюксел ще каже, че правилото за уседналост от пет години е дискриминация и трябва да отпадне от българското законодателство, но може да се въведе изискване купената земя да бъде само за земеделски цели.

След като излезе наръчника от ЕК, у нас ще се инициира дебат как да се промени законодателството, обясниха от ГЕРБ, а Уручев посочи, че сега предлаганите от агроведомството поправки са демонстрация към Брюксел, че се работи по проблема.

Десислава Танева също коментира, че на земеделската земя не може да се гледа като на стока за търговия, от която да се извличат финансови дивиденти чрез изплащаните на фермерите субсидии, които достигат 40 на сто от милиардите евро, събирани като вноски от държавите от ЕС. Ползването на земята като финансов инструмент за генериране на доходи води до вдигане на рентите и част от средствата на данъкоплатците отиват в тези спекулативни играчи, обясни председателят на земеделската комисия и бивш земеделски министър.

"Дебатът за регулации, за необходимостта от въвеждането им и промяна на отношенията към земеделската земя е повдигнат на ниво ЕС и този въпрос е повдигнат не само от новите страни членки, а и от старите. В навечерието на същинския дебат сме за обща селскостопанска политика“, заяви Танева. По думите ѝ изкривяванията на тази политика са именно заради липсата на каквато и да е регулация в поземлените отношения.

"В новите страни членки поради недостатъците на рестиционните процеси след демокрациите проблемите са най-тежки“, допълни тя. Според нея режимът на търговия със земеделски земи у нас е най-либералният в ЕС.

От Обединените патриоти са обявиха против българската земя да се продава свободно. "Това е важно за нас, като патриоти, като българи, като хора, чиито деди са се борили за тази земя и са проливали кръвта си. Не е редно по икономически причини да я продаваме на чужди хора", коментира пред журналисти депутатът Александър Сабанов, цитиран от БТА.

Според него би било правилно да си платим санкциите, които може да ни наложи Европейската комисия, но българската земя да не се продава свободно.

За Сабанов е вариант да остане досегашното изискване за уседналост, което затруднява чуждите граждани да купуват българска земя, но отпадането на ограниченията е заплаха за националната сигурност. Той отбеляза, че и в момента чужди граждани могат да купят българска земя - правят си българска фирма, идват с парите по банкова сметка, виждат се от къде идват и за какво се харчат. Никой няма да е съгласен да дойде някой от някъде си с едни пари, които не се знаят от къде са и да купува българска земя, коментира депутатът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?