Според министър Трайчо Трайков

Забраната на шистовия газ ни лиши от коз срещу "Газпром"

Забраната на шистовия газ ни лиши от коз срещу "Газпром"

Решението на Народното събрание да забрани безсрочно търсенето на шистов газ у нас лиши България от аргумент при преговорите за нов газов договор след 2012 г. с руския монополист "Газпром". Това коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в понеделник пред бТВ.

"Винаги, когато преговаряш, е добре да имаш повече аргументи, сега имаме с един аргумент по-малко", заяви Трайков и посочи, че в момента актуалната цена на микса, по който страната ни купува газ от внос, е над 500 долара за 1000 куб. м., докато в страните, които добиват на място шистов газ цената е 100 долара.

На картата с търсенето на шистов газ в България, който би помогнал в по-далечно бъдеще за намаляване на цените на газа на вътрешния пазар с до 30 на сто, правителството залагаше в опитите да постигне по-ниски цени на руската суровина в новия договор с "Газпром" след изтичането на настоящите в края на 2012 г.

Трайков коментира още, че "не е тайна, всички знаят, че тази кампания (срещу шистовия газ – бел. ред.) беше организирана от пиар фирми от чужбина с мощна финансова подкрепа". "И тези, които протестираха, и тези, които преговарят с тях,  го знаят това. Има върхушка, която е мотивирана, и хора, които възприемат идеята по някакъв начин, защото мислят, че е в техен интерес", добави министърът.

”Нали знаете - винаги принципът е да се търси посоката на парите. Винаги трябва да се види кой има полза и кой може да загуби”, каза той, но не отговори дали вижда московска нишка зад протестите. "Мисля, че казах достатъчно, а и не мога да кажа повече в позицията, която заемам", обясни Трайков.

По думите му правителството не се е отказало от услугите на "Шеврон", но се е съобразило с обществените настроения.

Министърът призна, че всъщност държавата е допуснала да се стигне до тази ситуация и че той лично е подценил "нивото на истерия, до което ще се стигне".

”Аз определено искам да разберем дали и колко газ имаме, но в сегашните условия не можем да го направим. За да стане това, трябва да има повече информация", смята Трайков.

Според него, за да има условия отново да бъде отворена страницата с шистовия газ , трябва да има повече информация от тази, която има сега за хората.

Трайков отново посочи, че енергиен проект ”номер 1”  за правителството остава удължаването най-малко с десет години на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", които са строени по руски технологии. Той призна, че за да стане удължаването на ресурса на двата ВВЕР-1000 е необходимо съгласието на руската страна, но според него ще е "детско поведение и глупаво", ако Москва реши да минира тези действия при евентуален отказ от АЕЦ "Белене".

По повод приключилата в неделя стачка на работниците от "Мини Марица Изток" Трайков каза, че загубите от едноседмичния протест ще излязат под 10 млн. лв., след като част от загубите се преодолеят с наваксването на добива, каквото е и споразумението със стачниците като условие за изплащането на допълнителните 300 лв. към заплатите на миньорите. Още било рано да се изчисли точно негативният ефект от включването на по-скъпите мощности студен резерв от ТЕЦ "Варна", за чиято енергия НЕК плащат с 30 лв. повече за мегаватчас.  На заседание на кризисния щаб в икономическото министерство по-късно през деня ще се реши кога да се възстанови износът на ток, който бе спрян със заповед на Трайков в 1 часа през нощта срещу събота.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?