Забраната на цигари по витрините с единодушна подкрепа в НС

Забраната на цигари по витрините с единодушна подкрепа в НС

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене в четвъртък с пълно мнозинство предложението на председателя ѝ Лъчезар Иванов (ГЕРБ) да се забрани цигарите да бъдат излагани по витрините на магазините.

Внесените от него промени в Закона за тютюневите изделия предвиждат рекламите на тютюневи изделия, както и самите изделия да се излагат само във вътрешността на търговските обекти.

Забраната ще засегне най-вече будките за алкохол и цигари, както и т.нар. “клек шоп“ магазини, които основно редят тютюневите изделия по витрините си. За нарушението и се предвижда глоба за юридическите лица от 500 до 1 500 лева.

Промените налагат рекламата на тютюневи изделия да съдържа поне едно предупреждение “Пушенето убива“ или “Пушенето вреди сериозно на вас или другите около вас“. За липсата на предупреждения на рекламите глобата за юридическите лица и еднолични търговци е от 5000 до 10 000 лева.

Ваньо Шарков (Синята коалиция) предложи между първото и второто четене на законопроекта да се запише, че парите от санкции ще отиват за лечение и превенция на наркомании или във фонда за лечение на деца.

Нигяр Джафер (ДПС) пък настоя на следващо заседание да се види каква част от санкциите постъпват в здравеопазването.

От Министерството на земеделието и храните подкрепиха предложението, но поискаха да се помисли дали промените да влязат от 2011 година, както предлага Лъчезар Иванов, или от 2012 година, тъй като част от магазините имат сключени договори за реклама за по-дълъг срок.

Шарков обаче коментира, че ако срокът бъде удължен, докато промените бъдат гласувани, търговците да преподпишат нови договори за реклама със срок от пет години.

Въпросът кога да влязат в сила промените остава отворен и ще се изчисти между първото и второто четене на законопроекта.

Само преди около месец ГЕРБ либерализира режима за тютюнопушене на обществени места и позволи в ресторантите, баровете и кафенетата да се пуши на обособени за това места.

Споделяне

Още от България