Забраната за общо балансиране на енергодоставките отложена, стигна и до ЕК

Забраната за общо балансиране на енергодоставките отложена, стигна и до ЕК

Отложено е оспорваното предложение на "Електроенергийния системен оператор" за забрана на общо балансирането на доставките на ток, което регулаторът смята да приеме с промяна на правилата за търговия с ток. Намерението също така стигна и до Европейската комисия, от която евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев иска бърз отговор дали то не нарушава европейската директива за либерализирания пазар и може ли да доведе до поскъпване на и без това високата цена на тока.

Забраната на пазарни обединения между балансиращите групи от производители, търговци и потребители на електроенергия, която оставя покриването на излишъци и недостиг (небаланси) в системата на държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) и обслужват интересите на ТЕЦ-овете на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на бизнесмена Христо Ковачки бе обсъдена публично в началото на ноември. На 25 ноември пък Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябваше на закрито заседание да реши дали одобрява това. Множеството негативни становища, но и обосновката на ЕСО от над сто страници обаче са отложили решението за средата на декември.

Председателят на КЕВР Иван Иванов каза пред Mediapool, че е наредил на работната група, подготвила промените в правилата за търговия с ток, да анализира всяко едно становище относно планираната забрана на пазарни обединения и да се произнесе по него. На ново закрито заседание идната седмица отново ще се обсъди дали да се приемат промените или не.

Срещу тях се обявиха както търговците на електроенергия, така и производителите на възобновяема енергия. Според ЕСО и КЕВР забраната за размяна на небаланси извън групите ще намали цената за балансиране с 15 на сто и това ще се отрази върху крайната тарифа за потребителите. Според участниците в тези групи действително цената за балансиране ще падне, защото функцията ще бъде иззета от ЕСО, но групите ще имат много повече небаланси от сегашните. Реално по-ниската цена ще се налага върху по-големи количества излишъци или дефицити, което ще води до вдигане на разходите за балансиране с около 100 млн. лв. годишно и в крайна сметка ще доведе до повишаване на цените за клиентите. Освен това големите балансиращи групи ще претопят малките, тъй като техните участници вече няма да могат да обменят небалансите си с други групи, смятат търговците на ток.

Казусът стига и до Европейската комисия. Радан Кънев обяви в понеделник, че е депозирал въпрос за противоречивия проект на нови правила за балансиране на електропреносните мрежи в България. Тъй като съществуват сериозни съмнения, че налагането им ще оскъпи електроенергията, той пита Брюксел дали те противоречат на правото на ЕС и на Директива 2019/9437.

Нарушава ли предвижданата забрана общите принципи за либерализация на енергийния пазар и насърчаването на енергията от ВЕИ и ще доведе ли тя до по-високи цени на тока, пита още Кънев

"Надявам се, че новото българско правителство ще провежда много по-активна и сериозна европейска политика, основана на защита на националния интерес, преди приемане на нови актове от институциите на ЕС, а не на мрънкане и оплакване след като законодателството е в сила. Също толкова важно е решенията, вземани в България, да бъдат съгласувани с институциите преди влизането им в сила, за да не се установява противоречие с Правото на ЕС пост фактум, както често се случва в последните години. Готов съм да бъда активен партньор в провеждането на такава разумна политика", пише Радан Кънев в профила си във Фейсбук.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес