Забраната за обявяване на проучвания в изборния ден може и да отпадне

ДПС иска да се гласува само машинно

Забраната за обявяване на проучвания в изборния ден може и да отпадне

Да отпадне на забраната за публикуване на резултати от социологически проучвания в деня на размисъл и в изборния ден. Такова предложение внесе ГЕРБ между двете четения на промените в Изборния кодекс. То е подписано от шестима депутати, нито един от които не е член на ресорната парламентарна комисия по правни въпроси.

Предложения между двете четения са внесени и от БСП, ДПС и „Атака“. ДПС иска да се гласува само машинно, социалистите предлагат публичен регистър на избирателя, а текстовете на „Атака“ засягат евроизборите.

ГЕРБ и социологическите проучвания

През 2016 г. ГЕРБ и "Патриотичен фронт" ( ВМРО и НФСБ) искаха да забранят социологически проучвания през цялата предизборна кампания. Идеята им беше приета от правната комисия на второ четене, но пропадна заради възражения не само от страна на медиите, които са най-заинтересовани от разпространяването на междинни резултати от екзит пол. Тогава и Българската асоциация на професионалистите в маркетинговите изследвания и проучванията на общественото мнение излезе с декларация срещу подобни ограничения, които в крайна сметка отпаднаха при окончателното гласуване в пленарната зала.

Сега от ГЕРБ са на друго мнение и искат да либерализират напълно публикуването на резултати от проучвания. Според действащия закон подобни проучвания не могат да се публикуват в деня за размисъл и до края на изборния ден, но през последните години повечето медии заобикалят тази забрана, като публикуват данни в социалните мрежи. Именно това е и мотивът на ГЕРБ да поиска отпадане на забраната.

От партията казват още, че наложилата се практика създава "неравнопоставеност" между медиите - печатните, електронните и информационните медии не могат да публикуват резултати от проучвания в реално време, а такива данни има в социалните мрежи.

"ЦИК е била сезирана с множество сигнали относно публикуването и оповестяването на резултати от социологически изследвания в деня преди изборите и в изборния ден в страниците на медии (...) в значителна част от случаите оповестяването на данни от социологически проучвания се представя под формата на алегорични образи на предмети, животни, населени места и други", пишат в мотивите си депутатите от ГЕРБ.

 

Задължително и само машинно гласуване, предлага ДПС

 

От предложенията на ДПС се разбира, че партията не само не подкрепя и идеята на управляващите за ограничаване на машинното гласуване, но и иска точно обратното. Движението предлага за евроизборите тази година машинното гласуване да се въведе в половината секции, а за следващи избори - навсякъде, освен в подвижните изборни секции, в секциите в чужбина, в лечебни заведения, домове за стари хора и на плавателни съдове. Желанието на ДПС е след евроизборите гласуването да може да се извършва само машинно.

От партията предлагат да отпадне ограничението за броя на избирателните секции, които могат да се разкриват в страни извън Европейския съюз.

Според действащия Изборен кодекс тези секции не могат да бъдат повече от 35. Ограничението бе въведено през 2016 година по настояване на тогавашния "Патриотичен фронт", който искаше по този начин да ограничи "безконтролното" гласуване в Турция.

Сега от ДПС предлагат това ограничение да падне и да бъде възстановено старата норма, която не правеше разлика между страните от ЕС и извън него.

Предлаганите от ДПС текстове предвиждат секции в дипломатически и консулски представителства да се откриват при наличие на не по-малко от 20 избиратели, а извън тях – при не по-малко от 40 избиратели.

Връщат се и текстовете, според които ЦИК разкрива секции в местата, в които на проведени до 5 години назад избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ДПС предлага извън тези места секции да могат да се разкриват и по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори.  

ДПС отново ще поиска да падне забраната за предизборна агитация на майчин език - нещо, което предлага при всяко отваряне на Изборния кодекс. Има и предложения по идеята на "Воля“ за камери в секциите. ДПС иска камерите да излъчват в реално време и да работят от началото на изборния ден до броенето на бюлетините и оформянето на протоколите след края на гласуването. Идеята е камерите да са две – една да покрива входа на стаята, в която е секционната избирателна комисия (СИК), а другата да е насочена към членовете на СИК. В обхвата на камерите обаче няма да попадат кабините за гласуване.

Очаквано ДПС предлага и драстично вдигане на прага за пренареждане на листата с преференции. Те направиха такава заявка още при приемането в пленарна зала на първо четене на законопроектите за промени в изборния закон.

БСП искат чистене на "мъртви души"

От БСП също са внесли предложенията си за промени в Изборния кодекс, които предвижат да бъде създаден публичен регистър на избирателя. Идеята им е Централната избирателна комисия (ЦИК) да изпълни задълженията, които има и по действащия закон - да създаде регистър на хората, които са гласували на избори. Този регистър трябва да е създаден до края на февруари на базата на гласувалите на последните парламентарни избори, а това са почти 3.5 млн. души, според тестовете на осем червени депутати, внесени между двете четения и подписани от Корнелия Нинова. Избирателите ще могат да правят справки по ЕГН дали са гласували. Целта на БСП, която обаче не е заложена в проекта, е в бъдеще този регистър да бъде използван за изборните списъци и така те да се изчистят от т.нар. "мъртви души".

Проектът им предвижда членовете на СИК да са с поне със средно образование и да няма две "белови“ на изборните протоколи. Очаквано текстовете на БСП предвиждат машинно гласуване да има във всички секции, а не както предлагат управляващите – в поне 1000.

Другите предложения на социалистите

Социалистите са внесли и други предложения за поправки в изборния закон, подписани от четирима народни представители начело с Георги Свиленски. Те предвиждат на местните избори партиите да имат различни номера в бюлетините в различните общини. Поредността ще се определя от жребии, но не от ЦИК на национално ниво, а от Общинските избирателни комисии (ОИК).

"Партиите, коалициите и инициативните комитети, които не са регистрирали кандидатски листи за всички видове избори на територията на общината, не участват в жребия и за тях не се определя номер и не се оставя празен ред в бюлетината", пише още в проекта на Свиленски.

За останалите видове избори ситуацията с поредността в бюлетината ще е както досега – те ще са еднакви в цялата страна и ще се теглят от ЦИК. С този проект се предлага прагът за избор на кмет в населено място да бъде намален. В момента само селищата с над 350 жители могат да гласуват за собствен кмет, а предложението е това да става в села с над 150 жители.

 

От "Атака“ загрижени за евроизборите

 

Волен Сидеров, който от месеци безуспешно настоява пред коалиционните си партньори в "Обединените патриоти“ да бъде водач на обща евролиста, също е отворил именно темата с избирането на евродепутати. Текстовете за промени в Изборния кодекс са внесени от него и други депутати от "Атака“, но  не са подписани от депутати от останалите две партии в "Обединените патриоти“ - ВМРО и НФСБ. Те предвиждат в изборния ден в тъмната стаичка да има табла, на които в листите на коалициите да е посочено кой кандидат от коя партия е.

Смятаме, че по този начин на гражданите ще бъде дадена възможност по-лесно и пряко да се информират за това кой кандидат от листата коя партия от коалицията представлява, като така ще бъде улеснено и насърчено персоналното гласуване за отделни кандидати в листата чрез преференции“, пишат от "Атака“ в мотивите си.

От партията предлагат и промени, които засягат бариерата за влизане в Европейския парламент. Според "Атака“ с промяната на методиката, която предлагат, прагът ще бъде намален.

Споделяне

Още по темата

Още от България