Забраната за пушене в Испания се отлага за началото на 2011 година

Пушачите в Испания ще могат поне още няколко месеца да запалят цигара в ресторантите, баровете и кафенетата, съобщи Ройтерс.

Правителството се надяваше да затегне правилата за пушенето на обществени места още тази година, но министърът на здравеопазването Тринидад Хименес заяви вчера, че по-строгите ограничения едва ли ще бъдат въведени преди началото на 2011 г.

Тя каза, че поправките на закона от 2006 г., който забрани тютюнопушенето на работното място и в метрото, ще бъдат представени в Конгреса в началото на юни и подложени на дебати същия месец. Това значи, че може да се очаква те да бъдат одобрени чак в началото на следващата година.

Допълнителните ограничения срещат съпротива от испанската хотелиерска и кетърингова асоциация, която твърди, че пълната забрана на тютюнопушенето ще навреди силно на индустрията, която прогнозира спад на продажбите със 7 процента в ресторантите и с 10-15 процента в баровете и кафенетата.

Според стасистиката, представена от министъра на здравеопазванеето, 44.2 на сто от испанците са против по-строгите ограничения на пушенето, а 47.4 на сто са "за". Останалите казват, че нямат мнение. 

Хименес подчерта, че предложените мерки са наложителни. Пушенето убива 161 човека всеки ден, каза тя.

Още от Европа

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?