Забраната за пушене в Испания се отлага за началото на 2011 година

Пушачите в Испания ще могат поне още няколко месеца да запалят цигара в ресторантите, баровете и кафенетата, съобщи Ройтерс.

Правителството се надяваше да затегне правилата за пушенето на обществени места още тази година, но министърът на здравеопазването Тринидад Хименес заяви вчера, че по-строгите ограничения едва ли ще бъдат въведени преди началото на 2011 г.

Тя каза, че поправките на закона от 2006 г., който забрани тютюнопушенето на работното място и в метрото, ще бъдат представени в Конгреса в началото на юни и подложени на дебати същия месец. Това значи, че може да се очаква те да бъдат одобрени чак в началото на следващата година.

Допълнителните ограничения срещат съпротива от испанската хотелиерска и кетърингова асоциация, която твърди, че пълната забрана на тютюнопушенето ще навреди силно на индустрията, която прогнозира спад на продажбите със 7 процента в ресторантите и с 10-15 процента в баровете и кафенетата.

Според стасистиката, представена от министъра на здравеопазванеето, 44.2 на сто от испанците са против по-строгите ограничения на пушенето, а 47.4 на сто са "за". Останалите казват, че нямат мнение. 

Хименес подчерта, че предложените мерки са наложителни. Пушенето убива 161 човека всеки ден, каза тя.

Споделяне

Още от Европа