Забраната за пушенето все пак ще е от 2013 година

Постоянно променящия се през последните седмици срок за тотална забрана на тютюнопушенето на обществени места в четвъртък отново бе ревизиран след като еврокомисарят по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали насърчи пълната забрана на тютюнопушенето по време на посещението си в София.

На срещата си с Дали премиерът Бойко Борисов го информирал за намеренията на страната ни да въведе пълна забрана на цигарения дим на обществени места от 2013 година.

“Еврокомисарят ни уведоми, че 2012 година е препоръчителен срок към държавите, които сами трябва да вземат решение. Аз го запознах със срещата ни с хотелиери и ресторантьори и ангажиментът, който поехме към тях. Тъй като в момента са инвестирали в инсталации 2013 година тотално да забраним тютюнопушенето. Дали ще го направи декември 2012 година или 2013 година, аз мисля, че за няколко месеца, не става въпрос. Поели сме ангажимент, който е и публично оповестен. Така че по тази тема нямаше дебат“, заяви Борисов.

Само преди две седмици при посещението си в Токио Борисов заяви пред журналисти, че тоталната забрана ще влезе в сила в средата или края на 2013 година.

Преди това пък от страна на бизнеса обявиха, че на среща с премиера се били договорили пълната забрана да влезе в сила чак от 2014 година. Тогава ресторантьорите поискали забраната да стане факт поне през 2013 година, но Борисов ги изненадал приятно и добавил: “И една година от мене“.

Още по темата
Още от България