Забраната за СО2-търговия може да се избегне през еврорегистър на квотите

Забраната за СО2-търговия може да се избегне през еврорегистър на квотите

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) посъветва българските предприятия с въглеродни емисии за продажба да избягнат забраната за търговия, наложена на страната, като запишат излишъците си за 2009 г. в регистър на друга европейска страната. Това става ясно от информация, публикувана на сайта на ековедомството по повод обявеното преди седмица решение за отнемане на акредитацията на страната за търговия с парникови газове, което се очаква да бъде потвърдено на 30 юни от Прилагащия орган към Комитета по изпълнение на задълженията на страните по Протокола от Киото.

Прехвърляйки излишъка си от квоти за миналата година в еврорегистър, предприятията биха могли да търгуват с тези квоти и след 30 юни, но заверените там сметки няма да може да се ползват през април 2011 г. за връщането на квоти за 2010 г., ако не бъдат продадени, предупреждават от МОСВ.

След одобряването на националния план за разпределение на квотите за 2009 г. на бизнеса останаха спестени 6 млн. т. въглероден двуокис, който при продажба би осигурил приходи между 60 и 80 млн. евро за предприятията.

Отнемането на акредитацията на страната за участието ѝ в парниковата търговия бе обявено на 13 май като мотивът бе недоверието на Секретариата на конвенцията по изменението на климата в националната система за проверка на достоверността на данните за изхвърляните от предприятията емисии, на чиято база да се прецени кой колко е спестил. Обвинения в нехайство получи бившият екоминистър Джевдет Чакъров от наследничката си Нона Караджова, която пък получи от него контраобвинения, че решението на международния орган е заради това, че тя променила системата за отчет на изхвърляните газове.

На 30 юни се очаква да бъде потвърдена забраната за страната ни да търгува квоти, като от българската стопанска камара смятат, че повече предприятия ще успеят дотогава да реализират своите спестени емисии.

От МОСВ пък се надяват правото на страната и на българските фирми да продават емисия да бъде възстановено още през ноември тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?