Забраната за тютюнопушене в Белгия се спазва все по-рядко

Въведената преди година пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места в Белгия се спазва все по-рядко, съобщава вестник "Соар", цитиран от БТА. Вестникът се позовава на данни на министерството на здравеопазването.

През миналата година нарушителите са били седем процента от проверените, а от началото на 2012 г. са нараснали до 18 на сто. Проверките са установили, че в казината ограничението изобщо не се спазва. Повишеният брой на откритите нарушения се дължи и на усилените и целенасочени проверки на екипите на министерството, които са започнали да посещават заведенията нощем и през почивните дни.

Те са открили, че през деня пепелниците са прибрани, но вечер отново се появяват по масите на клиентите. Някои от собствениците на кафенета и бирарии се съпротивляват на закона и действат така, че да им бъдат съставени по няколко акта с надеждата по-късно процедурата да бъде прекратена от съда.

Организации в бранша изразяват очакването си законът да бъде отменен като противоконституционен.

Приложението на забраната не се приема еднозначно, като в някои ресторанти например пушенето е на практика невъзможно дори и в откритите им части. Собствениците на тези заведения често заявяват на пушачите, че могат да запалят цигара, само ако на околните маси клиентите не се хранят.

Същевременно на територията на Съвета на ЕС и в Европейския парламент, които юридически не са белгийска територия, са поставени прозрачни вентилирани кабини за пушачи и са определени допълнителни зали, където пушенето е безнаказано.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?