Забраната за външно финансиране на магистратски организации може да възкръсне

Патриотите се зарекоха да внесат отново законопроекта наесен

Искрен Веселинов

Патриотите отново ще внесат забраната за външно финансиране на магистратските организации през есенната сесия на парламента.

Това става ясно от изказване пред БНР на депутата Искрен Веселинов, който е зам.-председател на парламентарната група на коалицията.

"Няма никаква причина професионални организации, политически партии и вероизповедания да се финансират отвън", заяви Веселинов. Той уточни, че забраната няма да включва средствата от ЕС.

Според депутата предложението е принципно и отговаря на общественото мнение.

Забраната за външно финансиране на професионалните организации на магистратите се появи първоначално в законопроект на депутати от ГЕРБ. След критики, че проектът по същество е антиамерикански, текстовете в крайна сметка бяха оттеглени преди второ четене в зала.

Първоначално се предлагаше забрана да обхване всяко външно финансиране. Впоследствие се допусна изключение за европроектите и за програми от страни от Европейското икономическо пространство, но накрая вносителите се отказаха да налагат каквито и да било ограничения.

Вносителят на първия проект Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира, че забраната е преследвала целта да се знае "кои организации какви цели преследват".

"Идеята е правилна и гарантира равенството на всички организации, те да се финансират по същия начин, както синдикатите в МВР - това са вътрешни за системата съсловни организации", каза председателят на правната комисия.

От думите на Кирилов стана ясно, че текстовете са оттеглени с неохота. Той разясни, че отказът е станал под натиск - и на магистратските сдружения, и на посланици. Кирилов заподозря, че целта е организациите да се финансират "на тъмно".

"Опозицията на организации, които не желаят да просветлят финансирането си, обърна нашето решение. В резултат на тяхната реакция, медийно много мощна и активна, насочена към европейските институции, дипломатите на много държави и в резултат на техния отговор се стигна до корекция", каза Кирилов.

Не сме искали да засегнем една или друга държава, а равно и принципно решение, допълни той по повод коментарите, че забраната е била насочена срещу САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?