Забраната за внасяне на електронни устройства в самолета обхвана и летището в Дубай

Забраната за внасяне на електронни устройства в самолета обхвана и летището в Дубай

Забраната за внасяне на таблети и компютри в самолетните салони, наложена от САЩ за някои полети от арабски страни и от Турция, влезе в сила в събота и за летището в Дубай, едно от най-оживените в света, предадоха световните агенци.

Това се случва в момент на пиково натоварване за летището с най-висок международен пътнически трафик в света. Близо 1.1 милиона пътници се очаква да минат през аерогарата му от петък до неделя, когато Обединените арабски емирства (ОАЕ) празнуват идването на пролетта с удължена седмична почивка. За цялата година летищните власти очакват в Дубай около 89 милиона транзитни пътници.

Американските власти забраниха внасянето на лаптопи и таблети в салоните на самолетите от 9 въздухоплавателни компании, пристигащи от 10 международни летища, разположени в арабски страни и Турция, като се мотивираха с опасност от атентати.

Всичките осем държави, чиито летища и фирми обхваща забраната, са съюзници или партньори на САЩ - Турция, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, ОАЕ и Мароко.

САЩ не уточниха колко време ще трае ограничението, но авиокомпанията "Емирейтс" със седалище в Дубай, съобщи за "Франс прес", че ѝ е разпоредено да го прилага до 14 октомври. Забраната се отнася и за електронните уреди, продавани в безмитните магазини на летището в Дубай, посочи пред местно радио шефът на комплекса Пол Грифитс.

За да уталожи недоволството сред клиентите си и по-специално пътуващите бизнесмени, "Емирейтс", която изпълнява всеки ден 18 полета от Дубай за САЩ, обяви, че въвежда безплатна услуга, чрез която пътниците ще могат да използват компютрите и таблетите си до самото влизане в самолета.

Трафикът на дубайското летище в събота е още по-затруднен заради облаци, причинили закъснения на полети, насрочени за снощи и за тази сутрин.

След САЩ подобна забрана огласи във вторник и Великобритания. Тя обхвана Турция и пет арабски страни - Ливан, Йордания, Египет, Тунис и Саудитска Арабия, но не и Дубай.

Тези забрани, каквито не прилагат други страни, засегнати от атентати - например Франция, предизвикват много критики, отбелязва френската агенция. Някои подчертават, че са насочени само срещу мюсюлмански страни, а според други коментатори става дума за протекционистка мярка от страна на САЩ, доколкото американски компании се оплакват от конкуренция от страна на действащи в бранша фирми от Залива.

Споделяне

Още от Свят