Забранена е продажбата на яйца от кокошки в клетки

Забранена е продажбата на яйца от кокошки в клетки

От 1 януари 2012 г. е забранена продажбата на яйца от кокошки, отглеждани в клетки, по магазините в страните от Европейския съюз. Това съобщи еврокомисарят по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали, цитиран от "Ройтерс".

 

Производителите обаче ще могат да продадат произведените яйца на преработвателни предприятия от хранително-вкусовата промишленост.

 

"Европейската комисията не планира да отлага крайния срок за въвеждане на забраната. Вложените вече инвестиции и усилия, както и доверието на потребителите, не трябва да бъдат подкопавани", каза през октомври Джон Дали.

 

Вместо обаче да принуди производителите, които не спазят крайния срок, да унищожават яйцата, Брюксел им разреши да ги пласират на преработвателни предприятия.

 

В България много малка част от яйцата, продавани в магазините са от т.нар. свободни кокошки. Основното предлагане в момента е на яйца от кокошки - носачки, отглеждани в батерийни клетки.

 

Годишно в България се произвеждат около 1.2 млрд. броя яйца, по данни на Съюза на птицевъдите. От тях около 100 млн. яйца са от свободни кокошки, които се отглеждат в десетина ферми. Отглеждането на свободни кокошки увеличава разходите по производство на яйца с 30% и те са по-скъпи средно с 3 – 4 стотинки на брой спрямо масовите яйца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?