"Забраненият референдум" даде пълна подкрепа за мажоритарния вот и задължителното гласуване

Смазващо мнозинство в полза на мажоритарния вот и също стабилна подкрепа за задължителното гласуване отчете онлайн кампанията "Забраненият референдум", в която от 13 септември до 25 октомври българските граждани можеха да изразят мнение по двата въпроса, предложени за включване в официалния национален референдум, но бяха отхвърлени от парламента. Това съобщиха в деня след местния вот от Форум "Гражданско участие", инициатор на кампанията.

На въпроса "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" 94 на сто от гласувалите на платформата са отговорили с "да", а 6 на сто - с "не". На втория въпрос - "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?", с "да" са гласували 75 на сто.

Статистиката сочи, че 1 процент от "гласувалите" са непълнолетни младежи, 86 на сто са на възраст между 18 и 60 г., а 13 на сто са над 60-годишна възраст. Дали мнението си мъже са повече от жените - 53 срещу 47 на сто.

Данните сочат още, че най-голям е процентът на гласувалите в столицата - 35 процента, от областните гладове са се включили 31 на сто от участниците в онлайн допитването, а от по-малките градове - 24%. По "забранените въпроси" по 5 на сто от гласувалите са хора, живеещи на село и българи, живеещи извън страната.

"Забраненият референдум" не предпоставяше гласуване с "да" или "не" по нито един от двата въпроса. Целта бе да бъде генерирана обществена енергия, която да стане проводник за решаването на няколко ключови дефицита в диалога между гражданите и гражданските организации - от една страна, и властта - от друга.

Очакванията на Форум "Гражданско участие" са тази кампания и резултатите от нея да провокира широк обществен дебат за мястото и ролята на гражданите при вземане на политически решения по обществено значими въпроси.

Още по темата
Още от Национален референдум 2015